četvrtak 31. jul 2008.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Afirmacija muzičkog stvaralaštva mladih

Gitarijada u Zaječaru dovedena u pitanje, ali će ipak biti održana 2. avgusta

Afirmacija muzičkog stvaralaštva mladih

Organizatori zeječarske Gitarijade odlučili su da manifestacija ove godine traje samo jedan dan, jer je RTS odbio da učestvuje u njenoj realizaciji kao medijski pokrovitelj, čime su neophodna finansijska sredstva propolovljena - saopšteno je u Domu omladine u Zaječaru.

U zvaničnom saopštenju direktora Doma omladine Perislava Ducića navodi se da su organizatori početkom jula obavešteni iz nezvaničnih izvora da RTS nije zainteresovan za snimanje i emitovanje programa 42. Gitarijade. Tim povodom je usledilo zvanično obraćanje čelnicima RTS-a, ali o tome nije dobijen nikakav odgovor. Organizatori Gitarijade su se tada obratili i ministarki omladine i sporta Snežani Marković-Samardžić i ministru kulture Nebojši Bradiću s molbom da svojim autoritetom pomognu u pogledu medijskog pokroviteljstva RTS-a, ali ni od toga nije bilo neke vajde.

Tokom proteklih dvadesetak godina, praksa je bila da na osnovu naloga Redakcije zabavnog programa ili Muzičke redakcije RTS, Marketing RTS izradi nacrt i sa organizatorom zaključi odgovarajući ugovor o poslovno-programskoj saradnji tridesetak dana pre održavanja manifestacije. Na osnovu tih ugovora, organizatori su ostvarivali pravo na emitovanje najavnog spota manifestacije na prvom i drugom programu Televizije Beograd, prvom programu Radio Beograda i na programu Radio Beograda 202, reklamnih spotova sponzora manifestacije...

- Gitarijada je jedina manifestacija s ciljem da podstiče i afirmiše muzičko stvaralaštvo mladih i svojim višedecenijskim trajanjem, ona značajno doprinosi decentralizaciji i demetropolizaciji programa za mlade - istakao je Ducić i dodao da „ovakvim gestom RTS ugrožava prioritete Nacionalne strategije za mlade“.

Uprkos svemu, Gitarijada će ove godine biti održana zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva kulture Srbije, Uprave grada Zaječara i prijatelja manifestacije, a organizatori očekuju i podršku Ministarstva omladine i sporta, RTV Zaječar, TV Metropolis i RTV Pink. U skladu s raspoloživim budžetom, manifestacija će trajati jedan dan, tako da će se 2. avgusta predstaviti svih 12 takmičarskih bendova. U revijalnom delu, umesto 11 najavljenih bendova, kako je navedeno na sajtu Gitarijade, nastupiće njih šest - „Mentalna higijena“, „Sintezis“, „Najtfol“, „Disciplina kičme“, „Đorđe David end Geng“ i slovenački „Lajbah“.

Ključne reči: