Glas Javnosti

Danas protest sindikata GSP-a: ,,Preduzeće bi ostalo i bez milijardi dinara prihoda“

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sindikati ,,Pravda“, ,,Sloga“ i ,,Centar“ Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) ,,Beograd“ održaće danas protest ispred zgrade Gradske uprave. Povod za protest, koji će početi u 14.30 sati, je pokretanje projekta javno-privatnog partnerstva, kojim bi se sve linije poteza ,,100″ i ,,700″ ustupile privatnom prevozniku.

To bi, kako su ocenili sindikati, za posledicu imalo smanjenje voznog parka GSP-a Beograd za 133 autobusa.

,,Realizacija ovog plana značila bi da vozači GSP-a više neće raditi na tim linijama, a najbliža dostupna linija bi se našla na desetinama kilometara udaljenosti. Osim što bi GSP izgubio najmanje jedan pogon, preduzeće bi ostalo i bez milijardi dinara prihoda, što bi moglo dovesti do njegovog potpunog urušavanja“, navodi se u saopštenju sindikata.

Zatražena je obustava ,,štetnih projekata javno-privatnog partnerstva kojima se gradskom prevozniku oduzimaju linije i koje favorizuju privatne firme“.

Protest i traženje studije

Sindikati GSP-a traže i da Saobraćajni fakultet u Beogradu izradi studiju o opravdanosti dodele gradskih linija prevoznicima.


,,Potrebno je doneti održiv plan javnih nabavki vozila za GSP Beograd, koji bi uključivao zglobne autobuse najviših ekoloških standarda, solo i zglobne trolejbuse sa autonomijom. Grad Beograd mora garantovati da nijedan saobraćajni pogon neće biti zatvoren, već da se u dogovoru sa rukovodstvom GSP-a i uz učešće svih sindikata napravi jasan i održiv plan i strategija za rekonstrukciju i modernizaciju“, istakli su sindikati u saopštenju.

Glas javnosti /B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR