Glas Javnosti

Američka zabrana na ruski uranijum samo povećala potražnju

Svet
Autor: Glas javnosti

Potražnja za ruskim uranijumom u svetu neprekidno raste, izjavio je novinarima direktor državne korporacije „Rosatom“ Aleksej Lihačov.

„U najmanju ruku, svim našim nuklearnim elektranama koje su u izgradnji potrebno je rusko gorivo, a samim tim i ruski uranijum. Imamo ogroman program za izgradnju nuklearki u Ruskoj Federaciji uzimajući u obzir naloge predsednika da se do 2040. godine dostigne nivo od 25 odsto proizvodnje nuklearne energije“, rekao je Lihačov.

On je naglasio da Moskva sa nizom zemalja, a pre svega Kinom, pregovara o proširenju izgradnje.

Pored toga, Lihačov je naglasio da su prve američke kompanije već našle rupe u zabrani isporuka uranijuma iz Rusije i predaju zahteve za organizaciju takvih pošiljki.

Teoretska zabrana prodaje ruskog uranijuma u Sjedinjenim Američkim Državama neće pričiniti nikakve ekonomske probleme Rusiji.

Prethodno je američki predsednik Džozef Bajden potpisao zakon o zabrani uvoza uranijuma iz Rusije, koji su odobrili američki kongresmeni, saopštila je Bela kuća.

„Rosatom“ je za Sputnjik ovaj potez ocenio kao diskriminatorni i antitržišni. Ovakve odluke, koje imaju politički podtekst su destruktivnog karaktera po stabilno funkcionisanje globalnog tržišta roba i usluga nuklearnog ciklusa, istakli su u državnoj korporaciji.


Glas javnosti /S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR