nedelja 28. decembar 2008.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Reflektor - ukratko...

Reflektor - ukratko...

Koncert Čede Markovića
LJubitelji dobre narodne muzike moći će večeras zaista da uživaju u ovom melosu i to uz koncert Čede Markovića koji će biti emitovan na Drugom programu Radio-televizije Srbije. Naime, snimak prvog dela koncerta koji je Marković održao 25. novembra u Domu sindikata na programu je Javnog servisa u 23.30.
Ovaj Vranjanac dugogodišnji je solista Radio Beograda. U njihovoj fonoteci nalazi se mnoštvo pesama ovog izvođača, naročito iz predela Vranja. Čeda Marković godinama je poznat kao „čuvar“ dobre stare narodne muzike. Tome u prilog govori prva nagrada na festivalu Zlatiborska pesma, koji je održan u avgustu 2006. godine na našoj poznatoj planini. U veoma jakoj konkurenciji, Čeda Marković pobedio je sa pesmom Dragana Aleksandrića „Da se vrate godine mlade“. Pored više od 40 pesama iz njegovog opusa koje su deo naše kulturne baštine, njegove izvedbe čuvaju se i u arhivama Radio Skoplja.

Gremi tvorcu fender gitara
Klarens „Leo“ Fender, tvorac čuvenih električnih gitara, dobiće počasnog Gremija, objavio je muzički magazin NJu mjuzikal ekspres. Fenderu (1909-1991), koji je sredinom 1940-ih osnovao kompaniju za proizvodnju električnih žičanih instrumenata i pojačala, biće dodeljen počasni Gremi za tehniku, na svečanosti 7. februara u Los Anđelesu.
Među najpoznatijim modelima Fenderovih gitara su „telekaster“, „stratokaster“, „džezmaster“, „eskvajer“, „jaguar“ i „mustang“. Počasne Gremije će na specijalnoj svečanosti dobiti i Din Martin Brenda Li i grupa „For Tops“, a dan kasnije biće održana 51. godišnja dodela nagrada Gremi.

Nagrada za Džudi Denč

Džudi Denč dobiće specijalnu nagradu Londonskog udruženja filmskih kritičara na dodeli 4. februara 2009, objavljeno je na sajtu Bi-Bi-Si njuza.
Film „Slumdog Millionaire“ Denija Bojla ima najviše, šest, nominacija za nagrade tog udruženja.
Bojl je nominovan u kategoriji najbolji režiser i najbolji britanski režiser, a dve nominacija ima i Dev Patel koji igra ulogu mladića koji pokušava da pobedi u kvizu „Ko želi da postane milioner“.
Dve nominacije ima i Kejt Vinslet, za najbolju glumicu i najbolju britansku glumicu, za uloge u filmovima „Revolutionary Road“ i „Čitač“.
Po pet nominacija imaju drama „Hunger“ Bobija Sendsa, komedija „Happy-Go-Lucky“ Majka Lija i „Frost/Nidžon“ Rona Hauarda.