nedelja 28. decembar 2008.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Ne pristajem na sapunice

TIHOMIR STANIĆ , GLAVNI GLUMAC I PRODUCENT „TURNEJE“, SRPSKOG KANDIDATA ZA OSKARA

Ne pristajem na sapunice

Glumac Tihomir Stanić, u filmu Gorana Markovića „Turneja“, srpskom kandidatu za Oskara, igra jednu od najzapaženijih uloga - vođu trupe koji je u ratnim devedesetim poveo grupu lakovernih beogradskih pozorišnih glumaca na turneju po Bosni, ne sluteći šta će im se sve dogoditi u ratnim ludilom zahvaćenom području. Činjenica da film potpisuje i kao producent nije nimalo slučajna. U producentske vode Stanić se upustio duboko svestan činjenice da snima angažovani film.
- Svi mi, svedoci, učesnici i nemi posmatrači događaja iz devedesetih godina prošlog veka možemo se prepoznati i osvestiti u filmu „Turneja“ - rekao je Stanić.
- Produkcija mi omogućava da se bavim onim iza čega stojim, da branim svoje stavove. Zanima me društveno angažovani film kao što je „Turneja“. Više od sudbine glumaca u filmu, kojima je impresvinu posvetu ispisao Marković (po obrazovanju reditelj, a po senzibilitetu - jedan od nas, glumaca) zainteresovan sam za lik pesnika „patriote“, koga igra Vojislav Brajović. U filmu me najviše zanima segment koji nosi kritički odnos prema greškama u prošlosti. Ne želim da budem deo nečijeg pogleda na svet, koji mi je dijametralno suprotan - propagandnog, populističkog... - to je ključni razlog za moj producentski angažman - ističe Stanić.
- Nikada nisam igrao u televizijskim serijama Siniše Pavića. Već tri decenije te serije dokazuju da je narod pokvaren, a sistem dobar. Siguran sam, međutim, da je obrnuto. Ako se dvadeset godina nisam pojavljivao u takvim serijama - ni danas ne mogu da pristanem na sapunice i tekstove koje nose ogromne honorare. Zato pokušavam da obezbedim egzistenciju radeći ono za šta sam životno zainteresovan. A za to ću se najbolje lično izboriti. To je put kojim sam kao glumac stigao do producenta - zaključuje Stanić i najavljuje da će sa Goranom Markovićem snimiti još jedan film, ponovo po njegovom pozorišnom komadu.
Scenario za film „Falsifikatori“ nastao je na osnovu priča koje je Stanić pričao o svom ocu tokom druženja i rada na filmu „Turneja“.