utorak 28. oktobar 2008.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Imamo svetske standarde

ĐORĐE MILUTINOVIĆ, DIREKTOR BEOGRADSKE ARENE, O DVE GODINE POSLOVANJA OVE KUĆE

Imamo svetske standarde

Arenu u Hrvatskoj smatram kao kvalitetnog poslovnog partnera sa kojim ćemo mnogo lakše dolaziti do velikih zvezda, jer će imati dva velika mesta gde mogu da održe koncerte

Đorđe Milutinović, direktor Beogradske arene, za sobom ima 35 godina iskustva u bavljenju organizacijom koncerata i raznih kulturnih dešavanja, oko 500 koncerata u Centru „Sava“. Bio je pevač u horu „Lola Ribar“, čiji je jedno vreme bio i direktor, a ovih dana kuća čiji je prvi čovek navršava dve godine uspešnog poslovanja, s obzirom na to je da preduzeće „Arena“ osnovano krajem oktobra. Iako su pre zvaničnog početka rada ove kuće u pomenutom zdanju nastupali i Fil Kolins, Dejvid Koperfild i Zdravko Čolić, kako Milutinović kaže, Arena se podešavala da istrpi toliko publike, ali nije bila kontinuirano u funkciji.

- Zadatak preduzeća „Arena Beograd“ bio je da oživi halu i da je približi onome što je funkcija arena u svetu. Jako puno toga smo uradili, s obzirom na to da su nam rekli da smo preduzeće koje neće imati para u početku, te da probamo da nađemo druge koji će da rade, a mi da iznajmljujemo salu. I mi taj zadatak nismo ispunili. Zahvaljujući iskustvu koje sam doneo iz Centra „Sava“ i ljudima koji su došli sa mnom, uspeli smo da uradimo mnogo u oblasti promocije programa kako koncerata, tako i iz oblasti „femili entertejmenta“, uz nekoliko sportskih događaja kojih još uvek nema dovoljno.

Da lis te zadovoljni poslovanjem Arene?
- Uspostavili smo najviše svetske standarde i jedina smo arena koja se bavi promocijom svojih programa i zahvaljujući toj specifičnosti dobili smo preko reda kongres direktora arena, koji se održava 29. i 30. oktobra u Beogradu.

Da li to što se u komšiluku gradi još jedan velika arena ugrožava našu?
- Hrvatsku arenu smatram velikim plusom, jer su i oni i mi malo izvan, kada neko sa velikom produkcijom putuje od Beča i čini se da je nekako komplikovano da se spusti 600 kilometara do Beograda da bi održao jedan koncert i da bi se vratio opet nazad. Tako da arenu u Hrvatskoj smatram kao kvalitetnog poslovnog partnera sa kojim ćemo mnogo lakše dolaziti do velikih zvezda, jer će imati dva velika mesta gde mogu da održe koncert i mnogo će se lakše odlučivati da iz Italije nastave ovamo, pa dalje do Beča. Konkurencije se plašim i zagrebačka arena može samo da bude podsticaj za dalji razvoj Arene Beograd.

Za šta ste posebno pripremate?
- Zanimljivo ja najaviti otvaranje i zatvaranje Univerzijade, Federejšn kup na kome će Jelena i Ana prvi put zajedno braniti boje Srbije. Već smo počeli promociju koncert Enija Morikonea 14. februara u okviru Gitar art festivala...

Šta Areni nedostaje?
- Nadam se da će sportski klubovi naći interes da igraju u hali posle onog sjajnog poteza da reprezentacija igra besplatno u Areni, jer je to segment koji je ostao nedovoljno zastupljen, s obzirom na to da većina arena u Evropi, posebno na severu, ubacuje druge programe između termina utakmica i naš cilj je da ovaj segment izjednačimo sa kulturom koja zasada dominira.

Šta biste voleli da je ispalo bolje nego što jeste?
- U Beogradu se toliko stvari dešava kao da grad ima 5 ili 6 miliona stanovnika, a ne samo dva, i bilo je i koncerata koji nisu bili dovoljno posećeni iako su u svetu sjajno prošli poput „Kajzer čifsa“, Baste Rajmsa ili „Mjuza“. Tri do četiri hiljade ljudi, koliko je došlo, pomalo se izgubilo u Areni i imali smo takozvanu akustičnu školjku, na čijem nabavljanju radimo, bilo bi bolje i za publiku i za bend. „Kajzer čifs“ smo doveli u trenutku kada je „Rubi“ prva na svim top listama i kada joj svi zvižde, ali to je deo pola kojim se bavimo... Ipak, ljudi koji su došli bili su oduševljeni koncertima, a to znači da smo dobro uradili svoj posao.