subota 28. jun 2008.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Fešta na trgu može da počne

U Budvi večeras počinje 15. muzički festival „Pjesma Mediterana“

Fešta na trgu može da počne

Ako je jubilej nešto čemu se uvek pridaje posebna pažnja, onda tim povodom festivalski protokol u Budvi, gde na Trgu ispred zidina starog grada večeras počinje „Pjesma mediterana“ 15. po redu, na svakom koraku ima - svečarski karakter.
Nema nikave sumnje da Budva godinu dana živi za letnja događanja, u kome pomenuti muzički festival ima svoje posebno mesto. Pogotovo ovoga puta, pošto se održava u okviru tradicionalnog „Budvanskog leta“, a to podrazumeva, što nije zanemeljivo, solidnu finansijsku podršku. I ne samo iz tog razloga se izvršni producent festivala „Kopirajt“ iz Budve svojski potrudio da ovoletnju „Pjesmu Mediterana“ učini različitom i osobenim u odnosu na prethodnih četrnaest festivalskih manifestacija. Tako će se, između ostalog, večeras i sutra u okviru dva polufinala, na sceni pojaviti veći broj izvođača koji su ranijih godina zabeležili trijumf na budvanskoj fešti „lakih nota“. Najveća i najznačajnija festivalska promena, koju organizatori ovde sa posebnom pažnjom ističu, predstavlja kompletno scensko izvođenje - uživo! Tačnije, nema matrica, nasnimljenih vokala, plejbekova i ostalih pomagala onima koji i nisu baš vični neposrednoj interpretaciji. Ujedno, ističe se da je baš zbog toga konkurencija za festivalske nagrade žešća neko ikada, što u svakom pogledu izaziva nepodeljeno interesovanje, kako muzičke javnosti, tako i publike, koja se polako vraća ovakvim događajima.

Večeras će, tako, nastupiti 25 pevača, od kojih su sedam takozvani velikani, odnosno nekadašnji pobednici „Pjesme Mediterana“. Tako će nas, recimo, kao prvi pobednik ovog festivala Slobodan Kovačević podsetiti na kompoziciju „Montenegro“, a Saša Vasić u pratnji Kornelija Kovača na numeru „Ko lijana“.

U takmičarskom delu se sa posebnim interesovanjem
iščekuje nastup „pevača koji umeju uživo da pevaju“, kako se u Budvi navodi, a tu se pre svega misli na Kaliopi, zatim temperamentnu Tamaru Todeska, njene stariju sestru Tijanu Dapčević, Maju Odžaklijevsku i neprolaznog Kemala Montena. Festivalskim orkestrom će dirigovati Đelo Jusić, koji je ujedno sada i umetnički direktor ove manifestacije, Vojkan Borisavljević i Radovan Papović. U programu plus ili takozvanom revijalnom programu, koncertnu promociju upravo izašlog CD izdanja imaće hrvatska pop zvezda Severina.
Voditelji večerašnjeg programa, koji za Srbiju prenosi TV Pink, su Jelena Šćepanović i doajen Oliver Mlakar.

Ključne reči: