petak 26. avgust 2011.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Ledi Gaga i Bijonse zabranjene u Kini

Ledi Gaga i Bijonse zabranjene u Kini

PEKING - Kineske vlasti zabranile su emitovanje stotinak pesama na muzičkim internet sajtovima, što se odnosi i na numere svetskih zvezda kakve su Ledi Gaga i grupa "Bekstrit bojz".

Kinesko ministarstvo kulture saopštilo je da je cilj zabrane uvođenje "reda" na tržištu muzike na internetu sa kojeg moraju da se uklone pesme koje "nanose štetu kulturi u državi".

Ministarstvo na svom sajtu nije objasnilo zašto se zabrana uvedena 19. avgusta odnosi i na pesme Ledi Gage "The Edge of Glory", "Hair", "Marry the Night" i "Bloody Mary".

Na listi pesama zabranjenih na internetu, na kojem u Kini vlada stroga cenzura, našle su se i numere "Bekstrit bojza", Bijonse i grupa "Simple plan" i "Tejk det".

Tu su i azijski izvođači, kao Tajvanka Čang Hui-mej, koja je omražena u Pekingu od kada je otpevala himnu Tajvana na inauguraciji bivšeg perdsednika Čena Šu-bjana 2000.

Kineske vlasti povremeno zabranjuju koncerte određenih svetskih zvezda ili traže listu pesama koje će se izvoditi na koncertima.

U Kini je od 2010. neophodna dozvola za postavljanje pesama na muzičke internet sajtove, što se zvanično pravda i borbom protiv piraterije.