četvrtak 26. jun 2008.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Spektakl koji je ispunio očekivanja

Koncert grupe „Polis“ nikoga preksinoć na Ušću nije ostavio ravnodušnim

Spektakl koji je ispunio očekivanja

I beogradska publika imala je priliku da preksinoć na Ušću čuje i vidi jednu od najvećih preostalih svetskih rok atrakcija, najomiljenije „policajce“ na planeti. Legendarna britanska grupa „Polis“, nastupila je pred publikom u srpskoj prestonici na svojoj oproštajnoj turneji, zbog koje su se ponovo okupili posle pune 23 godine.

Čuvenom pesmom „Message in a Bottle“, britanski rok veterani „Polis“ započeli su koncert pred 30.000 ljudi ili, po Stingovoj proceni, možda i nešto manje:

- Ima vas 25.000, a sad i da vidim vaših 50.000 ruku gore, rekao je u jednom trenutku Sting beogradskoj publici.

„Policijska“ trojka koju čine Sting, gitarista Endi Samers i bubnjar Stjuart Koplend, odsvirala je za domaću publiku gotovo sve svoje hitove, kako za svoje starije obožavaoce, tako i za one koji su ih videli sada i, verovatno, nikada više, pošto su najavili definitivno - penzionisanje! Za generacije različitog uzrasta, koji su imali priliku da prisustvuju koncertnom spektaklu godine, bio je to događaj koji neće skoro zaboraviti, pogotovo što je ovo bio prvi i poslednji koncert „Polis“ u Beogradu, s obzirom na to da im se povratnička svetska turneja završava u 7. avgustu u NJujorku, na mestu gde su i počeli svoju uspešnu karijeru.

MANJE PRLJAVO NEGO RANIJE

Radnici Javnog komunalnog preduzeća „Gradsko zelenilo“ očistili su odmah juče obodni deo Ušća i pokupili smeće koje je u tom delu ostalo posle koncerta britanske grupe „Polis“, rečeno je Tanjugu u tom preduzeću.
Direktor sektora za održavanje Lilijana Grubić kazala je da će radnici „Gradske čistoće“ sa skupljanjem đubreta i sređivanjem zelene površine nastaviti i sutra kada će biti očišćen centralni deo Ušća, na mestu gde je bila bina.
- Na čišćenju je angažovano 15 radnika, koji smeće utovaraju u dve roto prese, a sutra će ih biti više, pa će zelene površine Ušća biti očišćene i ranije nego što je planirano - rekla je Grubićeva.
Ona je napomenula da mesto održavanja koncerta nije bilo prljavo kao na ranijim muzičkim manifestacijama i da su se koristile, uglavnom, plastične flaše i čaše, što je olakšalo čišćenje.

KLINIKA „ANLAVE“ INTERVENISALA 19 PUTA

Na beogradskom koncertu grupe „Polis“ lekarske ekipe dežurne klinike „Anlave“ intervenisale su 19 puta, rekao je agenciji Beta zvaničnik te klinike dr Slobodan Ivanović.
On je naveo da je tokom koncerta, kome je po njegovoj proceni prisustvovalo oko 30.000 ljudi, prosečne starosti između 35 i 40 godina, šestoro njih povređeno, a 13 je doživelo kolaps.
- Imali su uglavnom simptome ubrzanog rada srca, nervnu napetost ili su bili u alkoholisanom stanju - rekao je još dr Ivanović
Dvoje pacijenata prebačeno je u Klinički centar Srbije zbog povrede Ahilove tetive i skočnog zgloba pri preskakanju zaštitne ograde, ali nijedan od njih nije vitalno ugrožen, niti je u životnoj opasnosti.
Doktor Ivanović je dodao da je na koncertu dežuralo šest interventnih timova i šest sanitetskih vozila, četiri lekarske ekipe na sanitetskim motorima i medicinski tim u poljskoj bolnici, što je činilo tim od ukupno 25 lekara i sestara različitih specijalnosti klinike „Anlave“.

UŠĆE JE IDEALAN PROSTOR

Neposredno pošto je beogradski koncert grupe „Polis“ priveden kraju, a članovi benda sa Ušća „evakuisani“ specijalnim „sitroenima“ i smešteni daleko od očiju znatiželjnika u apratmane hotela „Hajat“, vlasnik „Mjuzik stara“ Raka Marić je ispred domaćina ovog koncerta izjavio da Sting i kompanija nemaju nijednu primedbu po pitanju organizacije.
- Naprotiv - kaže Marić. - Svi se slažu da je sve bilo ne samo onako kako je dogovoreno, već i više od toga. Sting je, inače, rekao da je prostor na Ušću jedan od najboljih koncertnih prostora na kojem je ikada nastupao. Imao je, kako tvrdi, savršenu kontrolu tona, mada ga je posebno fascinirala publika, koja je znala sve njihove pesme, čak i one koje su manje poznate, snimljene pre gotovo tri decenije.

Kako si Belgraaaaade?

Što se tiče preksinoćne svirke, nešto pre 22 časa, sa grandiozne, ali elegantne bine, pojavio se Sting i uzviknuo:

- Dobro veče svima, što je bila potvrda da je presija izazvana čekanjem benda „Polis“ završena, a koju nastup predgrupe „Kaunting Kraus“ nije bogzna koliko smanjio i da je koncert, koji će zaista ostati upamćen, isto koliko i prošlogodišnji „Rolingstonsa“ na istom mestu - konačno počeo! Beograđani su veoma dobro reagovali na pesme koje su Sting i ekipa izvodili u nešto izmenjenom aranžmanu, reklo bi se izuzetno raspoloženi, iako bi se po tome da se plej lista na ovoj turneji ne menja moglo pomisliti da će „Policajci“ odraditi još jedan koncert u nizu. Gitarista Gordon Samner zvani Sting je na sve reakcije iz publike blagodarno uzvraćao sa „kako si, Belgraaaade?“ i pokojim „hvala...“, sa vrlo simpatičnim primesama krutog britanskog akcenta.

Kako se i dalo pretpostaviti, publika je najburnije reagovala na najpoznatije njihove hitove poput „Every Little Thing She Does is Magic“, „Invisible Sun“, „De du du du de da da da“, „So Lonely“, „Can’t Stand Mising You“, „NJrapped Around Your Finger“, „Rodžanne“,“Voking on Mun“, „King of Pain“ i „Every Breath You Take“.

Posle bezmalo jednoipočasovnog nastupa, grupa je imala dva bisa, a završila je svirku veoma energičnim i izuzetno dobro primljenim izvođenjem pesme „Nedžt to You“, sa debitantskog albuma iz 1978. godine.

Oni koji su se preksinoć slučajno našli na Ušću, mogli su da prati koncert na ogromnom video-bimu na bini, na kome se Sting sasvim lepo video i izvan ograđenog koncertnog prostora. I kao što se od njih to i moglo očekivati, bila je to vrhunski izvedena svirka, bez mnogo praznog hoda, sa precizno izvedenim i savršeno dobro ubačenim solo deonicama, baš kao se i dalo očekivati od muzičara njihovog staža i kilometraže.

Bolje nije moglo

I, najzad, teško je ne primetiti da su Gordon Samner-Sting, Endi Samers i Stjuart Koupland publici na Ušću pružili jedan više nego odličan i svojski odsviran koncert, inače, jedini na Balkanu. Malo je verovatno da bi publika u Veneciji i Londonu ili u za nešto više od mesec dana u NJujorku, mogla da uživa u boljoj svirci, budući da su momci ostali dosledni očekivanom standardu.

I to je samo jedan od razloga zbog čega ne treba nimalo potceniti činjenicu da su momci iz grupe „Polis“ na oproštajnu turneju krenuli bez novih pesama ili albuma, a da je turneja koja je počela prošle godine u Vankuver proglašena za turneju godine, kao najprofitabilnija i najprodavanija, te da se očekuje da će nakon završetka biti uvrštena u prvih pet najuspešnijih turneja u istoriji rok muzike.