sreda 26. maj 2010.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Srbija u finalu Evrovizije!

Srbija u finalu Evrovizije!

OSLO –  Srpski predstavnik na 55. "Pesmi Evrovizije" Milan Stanković, sa pesmom "Ovo je Balkan", plasirao se u finale tog takmičenja, zajedno sa još devet učesnika prvog polufinala, održanog u "Telenor" areni u Baerumu, kod Osla.

Glasovima publike i žirija, u finale su se plasirali i predstavnici Bosne i Hercegovine, Moldavije, Rusije, Grčke, Portugala, Belorusije, Belgije, Albanije i Islanda.
Oni će se takmičiti u finalu, zajedno sa 10 finalista, koji budu izabrani u drugom polufinalu, i pet direktnih finalista - predstavnika Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Španije i Norveške.
Drugo polufinale je 27. maja, a finalno veče 29. maja, kada će između 25 kompozicija biti izabran pobednik 55. takmičenja za "Pesmu Evrovzije".
Stanković je sedmi po redu, u pratnji dva vokala Saške Janković i Zorice Brkić i uz dvojicu plesača Aleksandra Jelenkovića i Marka Stojiljkovića, izveo pesmu Gorana Bregovića "Ovo je Balkan", za koju su tekst napisale Marina Tucaković i Ljiljana Jorgovanović.

Čast da otvore 55. "Evrosong" pripala je predstavnicima Moladavije grupi "Sanstrouk prodžekt" i pevačici Oli Tiri (SunStroke Project & Olia Tira) sa dinamičnom pesmom "Ran uvej" (Run Away).
Sledili su predstavnici Rusije, Estonije, Slovačke, Finske, Letonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Poljske, Belgije, Malte, Albanije, Grčke, Portugala, Makedonije, Belorusije i Islanda.

Nastup svakog izvođača najavljivale su projektovane razglednice, snimljene u zemljama učesnicima.

Prvo veče 55. "Evrosonga" proteklo je u dominaciji sporih kompozicija i melodija prožetih nacionalnim muzičkim motivima, dok je pesma srpskog predstavnika bila jedna od retkih brzih numera prvog polufinala evropskog muzičkog takmičenja, dopunjena atraktivnom koreografijom i kostimima.

Izvođači su se ove godine uzdržali od scenskih efekata, pirotehnike i spektakularnih scenografija, koje smo mogli da vidimo prethodnih godina, ali ne i od maštovitih kostima, po kojima će sigurno ostati upamćeni predstavnici Malte, Belorusije i Slovačke.

Spektakularno otvaranje koje pamtimo sa prošlogodišnje "Pesme Evrovizije" u moskovskoj Olimpijskoj areni, ove godine je izostalo, a znatno jednostavniju kružnu scenu, prečnika 18 metara, činilo je oko 4.500 reflektora, statičnih i pokretnih, dok su odsustvo LED-ekrana nadomestila ogledala i stakleni elementi, koji su pokrivali i pod bine.

U revijalnom delu takmičenja, asocirajući na nedavne probleme sa avio-saobraćajem zbog erupcije vulkana na Islandu, organizatori su na duhovit način predstavili različite moguće načine dolaska do Osla, uz komentar da je na ovogodišnjem takmičenju bio uspeh i samo doći do Norveške.

Domaćini večeri bili su norveška pevačica, tekstopisac i novinar Hadi Njie (Haddy N"jie) i televizijski voditelj i pisac Erik Solbaken (Erik Solbakken), dok je glasanje vodila najpoznatija norveška televizijska voditeljka Nađa Hasnoui (Nadia Hasnaoui).

 

 

Komentari

Ovo je neki peder. Vidi koliku vratinu ima.