ponedeljak 25. februar 2013.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Oskar za najbolji film Aflekovom Argu

Oskar za najbolji film Aflekovom Argu

LOS ANĐELES - Film Argo, u režiji Bena Afleka o spasavanju američkih talaca u Iranu 1979. godine proglašen je najboljim ostvaranjem na noćašnjoj dodeli Oskara u Los Anđelesu, dok su nagrade za najbolju mušku i žensku ulogu dobili Danijel Dej Luis za maestralnu glumu u istorijskom spektaklu Linkoln i Dženifer Lorens za ulogu neorutične udovice u romantičnoj komediji U dobru i u zlu.

Na opšte iznenađenje, pri uručenju poslednje nagrade, za najbolji film, pored legendarnog glumca Džeka Nikolsona koji je bio na bini, uključila se i prva dama SAD Mišel Obama, koja je direktno u Beloj kući otvorila kovertu sa imenom filma Argo.

Inače, osamdesetpeta dodela nagrada Američke filmske akademije, nije donela previše iznenađenja, sem što je nagradu za najbolju režiju dobio Ang Li za film Pijev život , ostavivši tako bez Oskara mnogo popularnijeg Stivena Spilberga.

Kventin Tarantino je dobio Oskara za najbolji originalni scenario, dok je En Hatavej dobila nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu Jadnici .

Austrijski film Ljubav proglašen je za najbolji film stranog govornog područja, dok je Diznijev crtani film Paperman dobio nagradu za najbolji animirani kratki film.

Ove godine se dogodilo da u jednoj kategoriji ne može da se odluči pobednik, pa su Oskara za najbolju obradu zvuka podelili Bondov Skyfall i film o hvatanju Bin Ladena 00:30 Tajna operacija .

Žaklin Duran je dobila Oskara za najbolju kostimografiju u filmu Ana Karenjina .

Reditelj Malik Benžilul osvojio je nagradu za najbolji dokumentarac sa filmom Potraga za Šećernim čovekom .

Glumac i animator Set MekFarlen, koji je vodio program, često se surovo, i kako kažu agencije, u nekim trenucima i neprimereno šalio, pominjući u pošalicama Jevreje u Holivudu, tražeći pukotine u ubistvu Abrahama Linkolna i pevajući pesmu o ženskim grudima.

Takođe, on se zapitao, i gde se ovde godine u Holivudu organizuju orgije za učesnike dodele Oskara, nakon što se ceremonija završi.

I pored onih kojima se njegov humor nije svideo, primećeno je da je uspeo da nasmeje uvek dosta ozbiljnog glumca Tomija Lija Džonsa. Dodelu Oskara u SAD prenosila je nacionalna EjBiSi (ABC) televizija.