Glas Javnosti

Kiša u Najrobiju pada šest nedelja bez prestanka: Preko 100 mrtvih

Svet
Autor: Glas javnosti

Iako je trenutno kišna sezona, u ovoj siromašnoj afričkoj zemlji palo je mnogo više kiše nego što je to uobičajeno i to zahvaljujući vremenskom fenomenu El Ninjo

U Keniji je sve natopljeno vodom, a glavni grad Najrobi i okolina naročito jer kiša ovde neprekidno pada gotovo već šest nedelja. Do sada je više od 120 osoba poginulo u nevremenu, uključujući i najmanje 50 koji su nastradali kada je pukla brana nedaleko od prestonice.

Iako je trenutno kišna sezona u ovoj siromašnoj afričkoj zemlji, palo je mnogo više kiše nego što je to uobičajeno i to zahvaljujući vremenskom fenomenu El Ninjo. Došlo je do izlivanja brojnih reka, izlila se i kanalizacija, putevi su zatvoreni, a kuće uništene. Poplave u Najrobiju, gradu sa preko 4,5 miliona stanovnika nisu neuobičajene ali njihov obim je pokazao velike probleme u vezi načina na koji se grad razvijao.

"Ne možete kontrolisati prirodu. To tako ne funkcioniše", kaže profesor Alfred Omenia, ekspert za urbano planiranje i životnu sredinu.


On kaže da se veći deo Najrobija nalazi na vrhu poplavne ravnice istoimene reke, koja prolazi kroz prestonicu. Mnoge manje reke i potoci takođe protiču kroz Najrobi. Propisno razvijen drenažni sistem je možda mogao da vrši posao, ali kako je grad tokom prošlog veka porastao sa 100.000 stanovnika na današnjih preko 4,5 miliona, infrastruktura nije pratila rast populacije.

Problem dodatno otežava to što je manje od polovine stanovnika priključeno na kanalizaciju. U sirotinjskim četvrtima uobičajena je otvorena kanalizacija, koja se preliva kada dođe do poplave. Odvodi su takođe zapušeni jer ljudi u odvodnim kanalima odlažu svoje kućno smeće.

"Otvorenih prostora je sve manje jer je zgrada sve više. Kako sve više betona pokriva zemlju, sve je manje mesta na kojima zemlja može da upije vodu i ona teče što je dovelo do toga da putevi postanu sistem za odvodnjavanje", dodaje profesor Omenia.


On za situaciju okrivljuje bezobzirne političare i njihovo ponašanje koje je počelo još u kolonijalnom dobu. Neplanirana nasilje su nastala oko reka ali i na zemljištu duž dolina rečnih tokova. Bujične poplave su u siromašnim naseljima Mukuru i Mathare unipštile brojne kuće i tamo je stradao veliki broj ljudi, dok su ostali spas potražili na krovovima svojih udžerica.

Poplave su pogodile i bogata naselje, koja su ranije bila pošteđena vremenskih neprilika. Guverner Najrobija džonson Sekaja kaže da je nivo padavina bio veima veliki ali i da je problem gradnja u blizini vodenih tokova. On je suspendovao izdavanje građevinskih dozvila i iskopavanja.

Vlasti planiraju da za siromašne izgrade bolja naselja, a u međuvremenu je apelovano da se stanovništvo preseli na u više delove grada radi sopstvene bezbednosti. Predsednik Vilijam Ruto rekao je da će oni koji žive u opasnim područjima širom zemlje biće premešteni na zemljište koje je obezbedila Nacionalna služba za mlade, dok vlada planira dugoročno rešenje.

"Sada imamo mnogo kuća izgrađenih pored reka koje su poplavljene. Zidovi su se svuda urušili. Ne idite protiv prirode. Uzvratiće", napisao je poslanik u Najrobiju Robert Alai na društvneoj mreži Iks, bivšem Tviteru.

Vlasti tvrde da su kritike politički motivisane. Senator Samson Čerargei kaže da problemi datiraju još od pre 1063. godine i da se ni ne mogu odjednom rešiti:

"Neki od problema se mogu pratiti do porekla Najrobija, što na masai jeziku znači mesto hladnih voda. Činjenica je da se ovaj prostor nije smatrao pogodnim za život vleikog broja ljudi".

Najrobi je bio železnički depo pod britanskim kolonijalnim vlastima kasnih 1890-ih. Inženjeri koji su radili na gradilištu nazvali su to područje močvarom sa vlažnom zemljom i nehigijenskim uslovima. Godinama kasnije, kolonijalni zvaničnik ser Čarls Eliot rekao je da je Najrobi u depresiji sa veoma tankim slojem zemlje ili stena. Zemljište je tokom većeg dela godine bilo vlažno.

Ipak, grad se vremenom razvio ali problem odvodnjavanja nikad nije rešen. Klimatske promene pokazuju je gradu neophodan novi plan dok se obični i dalje gledaju u nebo i pitaju se kad že kiša prestati.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR