nedelja 21. septembar 2008.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Noć sa Alis Kuperom u Hali sportova

AMERIČKI HARD ROKER ALIS KUPER PONOVO DOLAZI U SRPSKU PRESTONICU

Noć sa Alis Kuperom u Hali sportova

U srpskoj prestonici nastupiće 4. decembra u okviru turneje kojom promoviše u julu objavljeni 25. album u karijeri. „Along Came a Spider“ za motiv ima nepodopštine izmišljenog poremećenog serijskog ubice Spajdera

Američki hard roker Alis Kuper održaće koncert 4. decembra u Hali sportova u Beogradu, saopštila je promoterska kuća „Lupa“.

Vlasnik rok klasika „I’m Eighteen“ (1971) i „Shools’s Out“ (1972) dolazi u Beograd u okviru svetske turneje kojom promoviše u julu objavljen 25. album u karijeri, „Along Came a Spider“, čiji su osnovni motiv nepodopštine izmišljenog poremećenog serijskog ubice Spajdera.

Kuper (60) je jedini put svirao u Beogradu na Sajmu 1990. godine, kada je promovisao album „Trash“ (1989), sa kojeg je bio hit „Poison“.

Rođen kao Vinsent Furnijer 1948. godine u Detroitu, postao je jedan od najuticajnijih stvaralaca na rokenrol sceni, čija karijera obuhvata skoro pet decenija. Poznat po šokantnim scenskim nastupima, uz potoke lažne krvi, giljotine, zmije, Alis svoju inspiraciju skoro pola veka neumorno crpi iz horor filmova, hevi metala, i garaž roka.

Kuper je postao čuven kao osnivač „šok roka“, teatralnih nastupa pod uticajem filmova strave i vodvilja, na kojima je 70-ih godina i kasnije nastupao noseći bou oko vrata i koristeći giljotinu i električnu stolicu. Nazvan navodno po veštici iz 17. veka, Kuper je po mnogima muzičar koji je uobličio zvuk i izgled hevi metala, i u taj muzički žanr uveo elemente horora. Uz to, Kuper se bavio glumom, strastveni je igrač golfa i radio voditelj emisije u SAD „Nights njith Alice Cooper“.

Na svetsku scenu probio se svojim bendom, u kojem su bili i Majkl Brus, Glen Bakston, Denis Danavej i Nil Smit. Davne 1971. godine objavili su prvi hit, a najveći komercijalni uspeh postigli su albumom „Billion dollar babies“ (1973).

Kuper je solo karijeru započeo konceptualnim albumom „NJelcome to my nightmare“ (1975), a tokom godina objavio ih je još 17! Smatra se začetnikom simbioze horor simbolike i rokenrola.

Ključne reči: