nedelja 18. januar 2009.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Šojić - moderni srpski političar

ŠTA NAS ČEKA U NOVIM NASTAVCIMA SERIJE „BELA LAĐA“ SINIŠE PAVIĆA

Šojić - moderni srpski političar

Lider stranke „Zdravog razuma“ će u trećem ciklusu serijala, naravno na svoj način, postati moderan srpski političar koji govori engleski, igra golf i druži se sa stranim ambasadorima, jer je shvatio da su stranci ti koji treba da formiraju novu vladu

Od 25. januara, nedeljom, na Prvom programu RTS-a (20.00) počinje premijerno emitovanje novih epizoda trećeg ciklusa serije Siniše Pavića „Bela lađa“. Serija se nastavlja u trenutku kada je Skupština Srbije raspuštena, a Šojić (igre ga Milan Gutović), u strahu pred novim izborima, kalkuliše kako da se dočepa ministarske fotelje
Nove dogodovštine Srećka Šojića i Dimitrija Pantića imaćemo priliku da gledamo u petnaestak epizoda svake nedelje na nacionalnoj televiziji, a izvesno je da nas očekuje vrhunski humor i satira.
U novim epizodama pred njima su novi izbori. Postavljaju se pitanja kako će se u svemu tome snaći stranka „Zdravog razuma“, čiji je predsednik Šojić, potom kakva je politička budućnost Dimitrija Pantića i njegove „Nezavisne liste“, šta će biti sa „Strankom demokratske renesanse“, kojoj preti raskol u rukovodstvu, kakva je uloga tajkuna (Ozren Soldatović) u formiranju i funkcionisanju vlasti.
Neobična, a istovremeno nakazna sličnost sa politikom i političarima koje slušamo i gledamo u Skupštini ni na koji način se ne može zaobići, što je jednom smislu veliki i značajan posao za scenaristu (Siniša Pavić), a iz ugla građanina Srbije - tragična realnost. Sve to će Šojića naterati da se reformiše, a na tom putu kroz politički avanturizam nekada sitni komunistički direktor i dalje će svojim gafovima zabavljati gledaoce.

„RANJENI ORAO“ PONOVO
Kako je rejtingu serije „Ranjeni orao“ Zdravka Šotre, po literarnom predlošku Mir Jam, 40,2 ili 3.277.000 gledalaca za poslednju epizodu, ona je najgledanija televizijska emisija u Srbiji od kada se gledanost meri piplmetrom. Emisiju je, kako je objavio drugi „Dnevnik“ RTS-a, gledalo 72,4 procenta publike koja je u to vreme imala uključene TV prijemnike. Zbog svega toga, na zahtev gledalaca koji su po koju epizodu propustili tokom prazničnih dana RTS će od 27. januara reprizirati „Ranjenog orla“, a pre toga sledi i pet nastavaka serije „Ono naše što nekad bejaše“, za koju je scenario, po motivima pripovedaka Stevana Sremca, napisao Siniša Pavić.
FENOMEN SELA
Produkcija srpskih televizija prošle godine pokazale su da su po popularnosti bez premca seoske teme. Tako je RTS nastavio i u ovoj sa uspešnom serijom „Selo gori, a baba se češlja“, kojoj se pridružio „Moj rođak sa sela“, koju su domaći mediji doveli u vezu sa još nepohapšenim haškim optuženicima. Uz Pinkove standardne „Seljake“, povratak selu zagovarala je kroz svoju urbanu vizuru i B92 u „Vratiće se rode“.


Sve ovo ispričano je na duhovit Pavićev način, humorom koji je gorak, ali, kako pisac kaže, ima lekovito dejstvo.
Šojić u trećem ciklusu serijala, naravno na svoj način, postaje moderan srpski političar koji govori engleski - naravno sa svojim akcentom i naglaskom, igra golf i druži se sa stranim ambasadorima, jer je shvatio da su stranci ti koji treba da formiraju novu vladu. Tako će posebno biti zanimljiva epizoda u kojoj, pokušavajući da sklopi prijateljstvo sa jednim stranim ambasadorom, Srećko uleće u niz neverovatno komičnih situacija, ali i momenti u kojima lider stranke „Zdravog razuma“, u nameri da se što bolje pozicionira na političkoj sceni, traži pomoć žene medijuma.
Sa druge strane, sada nezavisni kandidat Dimitrije Pantić (Petar Kralj) postaje najpopularnija politička ličnost za koju se svi otimaju, a on shvata da treba da se bori za prava penzionera, tako da se, prema rečima urednika Slobodana Terzića, sadržaj serije na čudan način prepliće s našom političkom stvarnošću.
U ovom ciklusu i Pantićeva ćerka Mira (Mini Lazarević) ulazi u politiku. U novim epizodama nisu zanemareni ni drugi likovi „Bele lađe“, snalažljivi i vitalni Tika Špic, Blaško koji pokušava da reši svoje životne, pre svega - finansijske probleme. Saznaćemo za koga se odlučila Slađana između Alamunje i Blaška, dok je odlazak Milenka Zablaćanskog, čija je godišnjica smrti ovih dana, prevaziđen tako što je njegov lik Marinko na privremenom radu u inostranstvu.
Scenarista uspešnih serija „Vruć vetar“ i „Bolji život“, Pavić je ‘80-ih radio izuzetno popularan niz filmova „Tesna koža“ o sukobima histeričnog sitnog činovnika Mite Pantića, koga je igrao Nikola Simić, sa pretpostavljenim korumpiranim direktorom Šojićem, u tumačenju Gutovića.
Likove Pantića i Šojića, Pavić je oživeo 2006. godine za novu seriju „Bela lađa“, u kojoj je Simićevu ulogu preuzeo Petar Kralj, ali Gutović, ovaj put umesto direktora samoupravnog socijalističkog preduzeća, postaje pokvareni političar u tranzicionoj Srbiji.
Seriju režiraju Mihailo Vukobratović i Ivan Stefanović, a izvršni producent je Zoran Janković. A pored pomenutih glumaca, pojavljuju se i LJilja Dragutinović, Nenad Jezdić, Aleksandar Srećković, Miloš Biković, Dubravka Mijatović, Mira Banjac, Svetlana Bojković, Predrag Ejdus, Đorđe Radlovački-Slavoljub, Dejan Lutkić, Rada Tomović, Đuza Stoiljković, Predrag Smiljković i drugi.
Serijski televizijski program ponovo došao u žižu razgovora među građanstvom kao u vreme kada je, kako legenda kaže, srca domaćeg gledališta osvajala „Bonanca“ ili kad su se s nestrpljenjem očekivale nove epizode serije „Dugo toplo leto“ i sled događaja u ljubavi između Ben Kvika (Pol NJumen) i Klare (Džoana Vudvord). Ti sa nešto starijim datumom proizvodnje pamte i „Gradić Pejton“, adaptaciju istoimenog bestselera Grejs Metelius, koje je prvo bila pretočena u film sa Lanom Tarner u glavnoj ulozi, koji su kritičari nakon premijere ocenili kao „đubre“, a nekoliko godina kasnije snimljena je veoma popularna TV serija koja je proslavila glumce Rajana O’Nila i Miju Farou, za koju se prepričava da praznila ulice. Tek ljubav Srba prema serijama ima i svoju latino fazu koja je kulminirala dovođenjem planetarno popularne „Kasandre“ u zemlju na brdovitom Balkanu.