utorak 17. novembar 2009.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Otkazivanja i pomeranja

USTANOVE KULTURE PRILAGODILE PROGRAME DANIMA ŽALOSTI

Otkazivanja i pomeranja

Slobodan Trkulja, Leo Martin i Aleksandra Radović odložili su koncerte, a „Favi teatar“ i Pozorište na Terazijama „ukinuli“ su zakazana izvođenja

Po preporuci Ministarstva kulture Srbije ustanove kulture i organizatori umetničkih i zabavnih programa promenili su i prilagodili repertoare tokom trodnevne žalosti zbog smrti patrijarha srpskog Pavla koju je proglasila Vlada Srbije.

U saopštenju Ministarstva se navodi da svi muzeji, pozorišta, bioskopi, organizacije koje imaju muzičko-scenske programe, treba da prilagode svoje programe tokom dana žalosti do srede, 18. novembra.

Tako je „Favi teatar“ zbog specifičnosti predstave „Pevaj, brate“ koje je po žanru muzička komedija otkazao dva termina zakazana za večeras i sutra.
I zakazan koncert Slobodana Trkulje za sinoć pomeren je za naredni ponedeljak 23. novembar (20.30), a karte kupljene za zakazan koncert važiće i za pomeren nastup. I koncert „Odiseja - 40 godina sa vama“ koji povodom 40 godina umetničkog rada Lea Martina organizuje Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ biće održan za nedelju dana, takođe 23. novembra u Domu sindikata (20.30). Kupljene ulaznice za prvobitno zakazani koncert važiće i za novi termin.

U Pozorištu na Terazijama, vrata će kao i sinoć biti zatvorena za publiku i naredne dve večeri, s obzirom na profil tog muzičkog teatra, u kojem se igraju samo mjuzikli i komedije.

Aleksandra Radović je odložila svoj koncert zakazana u Centru „Sava“ za sutra, a prema rečima Vuka Žugića, izvršnog direktora ove kuće prvi koncert Radovićeve pomeren je za 19. novembar, a drugi koncert koji je trebalo da bude održan 19. novembra odložen je za 1. decembar.

Novinska agencija Beta nije uspela da stupi u kontakt sa organizatorom koncerta Pola Di’ana bivšeg pevača hevi metal grupe „Ajron mejden“ te za sada nije poznato šta će biti s njegovim nastupom 18. novembra u Studentskom kulturnom centru Beograda.

U Ateljeu 212 repertoar se neće menjati, jer su inače u ova tri dana bile predviđene predstave ozbiljnog sadržaja. U tom pozorištu kažu da je preporuka Sekretarijata za kulturu Beograda, kao osnivača, da se otkazuju samo komedije.
U Beogradskom dramskom pozorištu dodaju da će uoči izvođenja predstava neko od glumaca izaći pred publiku i pozvati je da minutom ćutanja oda poštu preminulom patrijarhu Pavlu. Ostala pozorišta u Beogradu i Srbiji na sličan način su uskladila repertoare.

Prema zakonu, istu obavezu imaju i muzeji, pozorišta, bioskopi, organizacije koje imaju muzičko-scenske programe, arhive i druge ustanove u oblasti kulture, a u elektronskim medijima je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera.