sreda 15. jun 2011.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Ela Ficdžerald ostala prva dama džeza

Ela Ficdžerald ostala prva dama džeza

Petnaest godina od smrti prve dame džeza - Ele Džejn Ficdžerald navrŠava se u sredu. Njen raspon od tri oktave i izvanredna čistoća glasa nisu mogli da ostanu neprimećeni.

Rođena je 25. aprila 1917. godine u Njuportu u američkoj državi Virdžinija u siromašnoj crnačkoj porodici. Kao mala sanjala je da postane pevačica i sa 16 godina učestvuje na konkursu amatera u Apolo tetru u Harlemu.

Pošto se ukočila od treme organizator joj predlaže da nešto otpeva što ona i čini i osvaja prvu nagradu. Njen raspon od tri oktave i izvanredna čistoća glasa nisu mogli da ostanu neprimećeni.
 
Godinu dana kasnije zapazio ju je Čarls Linkom koji je predstavlja šefu orkestra "Čik Veb". Postaje vokalna solistkinja orkestra i sa njim snima brojne numere kao što su "If you Can't Sing It", "Love and kišes" i You'll have to sing it".

Ubrzo potom, 1939. godine, Ela Ficdžerald preuzima vođstvo nad orkestrom i snima preko 150 numera, uključujući i nezaboravnu ''A Task, a Task".

Solo karijeru započinje 1941. godine oprobavajući se svingu i bi-bopu. Postaje kraljica "skata". Poigrava se sa sambom, gospelom i mnogim muzičkim pravcima.

Zbog svojih izuzetnih glasovnih mogućnosti postaje miljenica mnogih kompozitora koji su pisali numere samo za nju, poput Džordža Geršvina, Kola Portera i Djuka Elingtona.

Sa orkestrom Djuka Elingtona kreće na turneju po Evropi i Severnoj Americi počinjući uvek koncert sa numerom "Take the 'A' Train".

U tom periodu Ela Ficdžerald sarađuje sa Oskarom Pitersonom, Kauntom Bezijem sa kojim je snimila pesmu "On the Sunny Side of the Street", Rojom Eldridžom, Dizijem Gilespijem. Peva i u duetu sa Net King Kolom i Frenkom Sinatrom.

Sa legendom džeza Lujom Armstrongom ostvaruje izuzetnu saradnju i sa njim snima tri albuma 1956. i 1957. godine.

Oprobala se i u sedmoj umetnosti.

Dugo je bolovala od dijabetesa zbog čega je oslepela, a 1993. godine su joj amputirane obe noge. Preminula je na Berveli Hilsu 15. juna 1996. godine.