nedelja 14. decembar 2008.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Veče prave srpske moderne tradicije

SLOBODAN TRKULJA SPREMA NOVOGODIŠNJI KONCERT U ZEMUNSKOM MADLENIJANUMU

Veče prave srpske moderne tradicije

Publika će moći da uživa u njegovoj novoj ulozi “jednočlanog orkestra”, a program je nazvan “Muzika sa 15 instrumenata”, koje pored njega svira samo nekoliko umetnika

Naš afirmisani mladi umetnik Slobodan Trkulja spremio je specijalni koncert za Srpsku novu godinu. On će novogodišnji koncert održati u Madlenijanumu 13. januara. Radi se o premijernom izvođenju spektakularnog nastupa pod imenom “Muzika sa 15 instrumenata”. Trkulja, koji već godinama osvaja evropsku publiku svojim fantastičnim glasom i sviračkim umećem na srpskim tradicionalnim instrumentima, poznat je po talentu da svira na velikom broju muzičkih instrumenata. Pored klarineta i saksofona (na kojem je magistrirao u Amsterdamu), svira i srpske gajde, kavale, frule, razne vrste gitara, flautu, diple i dvojnice, makedonsku tamburu, ličku samicu, mandolinu, nežni i melanholični jermenski duduk, a nisu mu strane ni perkusije i drugi nekonvencionalni instrumenti.
Publika će na koncertu moći da uživa u njegovoj novoj ulozi “jednočlanog orkestra” stvarajući “Muziku sa 15 instrumenata”. Inače, u svetu postoji samo par umetnika koji su u stanju da u samostalnom nastupu pred publikom stvore zvuk celog orkestra. Kritičari za Trkuljine nastupe kažu da je “vrhunski umetnik koji pleni ne samo muzikom, već i energijom, optimizmom i beskrajno nežnim i iskrenim glasom...”, dok su ga NRC Handelsblad, jedne od vodećih evropskih novina, proglasile “najlepšim muškim glasom Balkana”.
Široj publici u Srbiji Trkulja se predstavio humanitarnim koncertom u Centru “Sava” sa svetski slavnim “Metropol orkestrom”, koji je specijalno zbog njegove muzike došao iz Holandije u Beograd, kao i nastupom na ovogodišnjoj Evroviziji, gde je, uz “Metropol” i svoj sastav “Balkanopolis”, pesmom “Nebo” predstavio Srbiju i srpsku tradiciju stotinama miliona gledalaca.
Trkuljin nastup u Madlenijanumu 13. januara će biti prvi u serijalu koncerata na kojima će se čuti srpska moderna tradicija mladog pevača i kompozitora.