nedelja 14. decembar 2008.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Proročka intuicija

TIHOMIR STANIĆ, GLUMAC I PRODUCENT “TURNEJE”, SRPSKOG KANDIDATA ZA OSKARA

Proročka intuicija

Pozorišni prvak koji je vrhunske domete ostvario u Ateljeu, na televiziji ostao upamćen kao kralj Aleksandar Obrenović, tvrdi da je znao da će zablistati u petoj deceniji

Glumac Tihomir Stanić, pozorišni prvak koji je vrhunske profesionalne domete u širokom repertoarskom luku ostvario u matičnom Ateljeu 212 i na drugim scenama, na televiziji ostao upamćen kao kralj Aleksandar Obrenović, punu satisfakciju kao filmski glumac doživeo je ove jeseni u jednoj od glavnih uloga u filmu “Turneja”, srpskom kandidatu za Oskara. Tihomir Stanić kaže da je oduvek znao, a još u mladosti tvrdio da će na filmu zablistati u pedesetoj. Proročka intuicija omanula je za nekoliko godina, a Stanić je publiku osvojio kao Stanislav, vođa glumačke trupe, koji će beogradske glumce 1993. godine povesti na turneju po bosanskim ratištima. Kao producent angažovanog filma, “koji zauzima britki, kritički stav prema greškama iz prošlosti, osvešćuje i nikoga ne štedi”, Stanić je, kaže, ostvario sve svoje profesionalne snove.
- Prava, ozbiljna uloga na filmu stigla je nešto ranije nego što sam planirao. U mladosti sam se trudio da budem drugačiji. Nisam se uklapao u profil običnog mladog čoveka, pa mi takve uloge nisu ni nuđene. One koje su mi pripadale nisu mi nuđene. Junake koje sam želeo da igram bili su kod Kusturice rezervisani za Slavka Štimca, glumca koga cenim i obožavam kao čoveka. Nikada se nisam ponudio nekom reditelju ili producentu, poslao fotografiju. Više sam uloga odbio nego što sam odigrao.
Čime vas je reditelj Goran Marković “kupio”?
- Za kinematografiju sam počeo da se zanimam kada su me deca iz Dubice, gde sam rođen, pitala zašto nije snimljen nijedan film o Jasenovcu. Nisam znao odgovor, počeo sam da se raspitujem. Odlučio sam da snimim film o Jasenovcu, odnosno o Dijani Budisavljević, koja je iz tog pakla uspela da spase desetine žena i dece, i osnovao producentsku kuću. O tome sam pričao sa Goranom Markovićem, koji mi je predložio da produciram film “Turneja” po njegovom pozorišnom komadu i igram jednu od glavnih uloga. Odmah sam prihvatio produkciju, ali ne i da igram. Bez obzira na to što je veliki deo filma sniman u Republici Srpskoj, gde dobro poznajem i teren i ljude, tek kada se u produkciju uključio Svetozar Cvetković osetio sam se sigurnim i prihvatio ulogu. Osim toga, Marković mi nikada ne bi nudio ulogu tek tako. Pogotovo što me je pratio u pozorištu. On je čovek kome se može verovati u umetnosti i u životu jer je uspeo da sačuva moralni integritet kroz sve ove gadosti kroz koje smo prošli.

KOMŠIJE KAO STATISTI
Snimali ste u kući u kojoj ste odrasli?
- U Domu kulture Jahovo, između Dubice i Kostajnice, gde je stanovala porodica mog oca, učitelja, a koji je danas urušen, snimali smo scene priredbe za vojsku. Sećam se, otac je bio u zatvoru (otpor komunističkom sistemu - prim. autora.), mama je nekako uspevala da nas prehrani, a mi deca smo televizijsku antenu stalno okretali prema Beogradu. Sada sam u filmu igrao zajedno sa svojim tadašnjim glumačkim idolima. Sedamdeset treće je napravljena ta pozornica na kojoj sam spremao i prijemni za Akademiju. Naše komšije koje su pre 35 godina bili publika na mojoj prvoj priredbi sada su bili statisti na filmu.


Na kraju turneje i avanture koju nije mogao ni da sanja, vaš Stanislav, inače glumac omanjeg formata, količinom emotivnosti i topline koje ste mu podarili istinski gane publiku.
- Uloga prilično koincidira sa onim sto sam u životu radio. Kao upravnik Narodnog pozorišta Srpske krajine i ja sam u Banjaluku dovodio glumce Svetlanu Bojković, Mišu Janketića, Peru Kralja, Đuzu... Moje misije su se pokazale uspešnim, za razliku od njegove. Možda je razlika između Stanislava i mene to što ja smatram da se talentom posle 30 godine ne treba dičiti. Možda znanjem, umećem, zbirom uloga... Za razliku od Stanislava, ja sam, izgleda, talentovan i za glumu i za organizaciju, a i sve ostalo mi je bilo vrlo blisko.