sreda 14. januar 2009.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Sviraj mi nešto starije

LJUBITELJI MUZIKE „LEGENDI“ ŽELJNO ČEKAJU NJIHOV NASTUP U CENTRU „SAVA“ 6. FEBRUARA

Sviraj mi nešto starije

Dok publika kaže da su njihove najjače pesme balade, a „Legende“ muziku koju izvode svrstavaju u etno-pop, posle 15 uzastopnih godina pevanja u beogradskom Centru „Sava“ koncertom zakazanim za 6. februar bliže se svom pedesetom nastupu u ovom zdanju. Prema rečima Zorana Dašića Daše, lidera ansambla, momci iz grupe i nemaju nameru da menjaju mesto održavanja svojih svirki.
Zorana Dašića Dašu, kompozitora i tekstopisca, oni sa nešto starijim „datumom proizvodnje“ pamte kao akustičara iz sredine sedamdesetih ili gitaristu u nekoliko beogradskih ljutih rokerskih bendova poput „LJudskih bića“, „Dr Spire“, „Šamara“. Pa, ipak, on je najpoznatiji kao osnivač i vođa „Legendi“, njihov prvi kreativac, gitarista i tamburaš. O koncertu koji je zakazan za početak februara i eventualnim reprizama kaže:
- Ove godine, ako se ja pitam, vratićemo repertoar i pevaćemo nešto starije pesme poput „Nevernice“ koju smo posle dužeg vremena izveli javno i to u „Božićnjem bingu“.

Pedeseti koncert

Iako polako plovimo ka našem pedesetom Centru „Sava“ nije nam ništa lakše da napravimo „plej listu“ jer od 150 pesama treba odabrati 25 do 30 i uz najbolje po mišljenju publike, te tradicionalnih pesama koje grupa obrađuje i koje su uglavnom sa Kosova, kao i balada koje publika želi da čuje poput „Zaboravi“ uvek želimo da sviramo i nešto što mi volimo-ističe Daša. On dodaje da su afiniteti publike koja godinama dolazi na njihove koncerte ono što ansambl ipak mora da poštuje.
Pored toga što ima status priznatog umetnika, i što je član je Udruženja kompozitora Srbije, radi kao muzički urednik u redakciji RTS, pa, ipak, i uz dve zbirke pesama u kojima su se našli stihovi koje je grupa otpevala, ovaj moderni poeta čije su sentimentalne sentence preuzete kao vid romantične SMS komunikacije ne smatra sebe pesnikom, iako krajem prošle godine u izdanju PGP RTS objavio CD „Iz srca rokera sa dušom tamburaša“ koji čine 12 njegovih poema koje recituje Milan Šević.
Paradoks je u tome da je Dašić počeo da piše slučajno, a doživeo je da ga mnogi smatraju boljim tekstopiscem nego kompozitorom.

Sudbina muzičara

Tako se desilo da je poslednje dve decenije grupa izvodila samo njegove pesme. LJudi kažu da ansambl ima autentičan stil, a neki tvrde da će ponešto od onog što je napisao stati rame uz rame sa „Tiho noći“ ili „Što se bore misli moje“, ali Daša se teši time da to nije najgore što može da se desi muzičaru u Srbiji.
Za pomenuti nosač zvuka Dašić svoje stihove koje je grupa otpevala nudi na jedan novi način, a sentimentalne rečenice po kojima je ovaj „moderni poeta“ poznat protkane su instrumentalima poput Smetanine „Vltave“ ili Betovenove „Mesečeve sonate“.