subota 13. septembar 2008.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Sačuvati srpsko kolo od zaborava

Dragan Pantić Smederevac, estradni umetnik, apeluje za spas naše narodne muzike

Sačuvati srpsko kolo od zaborava

Preko Sindikata estradnih umetnika Srbije obratićemo se Ministarstvu za kulturu, za spas estradne umetnosti i naše narodne baštine, narodne muzike, kola i folklora kaže Dragan Pantić Smederevac, estradni umetnik koji je do sada snimio 16 albuma, 250 pesama.

Smederevac je objasnio da je na prostoru Srbije nastao pravi haos jer zakonom ni na jedan način nije zaštićena naša narodna baština.

- Iako sam jedan od malobrojnih kolega koji čuvaju šumadijsku i srpsku „dvojku“ molim i ostale kolege da se pridruže borbi za očuvanje našeg narodnog zvuka. Pozivam kolege da na svakom nosaču zvuka i snimanju uvrste bar po dve stare izvorne pesme i da ih na taj način sačuvaju od zaborava, za mlade generacije - kaže Dragan Pantić Smederevac.

On je, kako kaže, jedan od mnogobrojnih kolega koji se zalažu za prava estradnih umetnika kojih u Srbiji ima više od 15.000.

- Mislim da će uskoro i pitanje položaja estradnih umetnika da bude tema skupštinske rasprave i da nećemo dozvoliti da od vrhunskih estradnih umetnika pravimo socijalne slučajeve istakao je. Podsetio je takođe i na to da se na radio-televizijskim stanicama ne poštuju autorskih prava, da se autorima i izvođačima muzičkih numera koje se emituju... ne isplaćuje autorska naknada.

Ključne reči: