Glas Javnosti

Tržište rada u 2024: Koja zanimanja vode u Srbiji?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Na tržištu rada u Srbiji za 2024. godinu najtraženija zanimanja su sektori IT-a, obnovljivih izvora energije, veštačke inteligencije, bezbednosti na internetu, medicinske struke, kao i ugostiteljstvo.

Softverski developeri su među najtraženijima, pri čemu se očekuje da će potražnja za veštim programerima ostati visoka, naročito za one koji imaju iskustvo u programskim jezicima poput Jave, Pythona ili C++.

Analiza podataka takođe igra ključnu ulogu u savremenom poslovanju, a analitičari podataka su neophodni za razumevanje tržišnih trendova i donošenje strateških odluka.

Kreatori digitalnog sadržaja nastavljaju da budu traženi, posebno u svetu gde digitalna prisutnost postaje sve važnija za poslovni uspeh. Medicinska profesija je takođe visoko tražena, naročito zbog nedostatka radne snage u zdravstvu na globalnom nivou, što otvara prilike za bolje uslove rada i veće zarade.

Osim toga, na tržištu se očekuje rast potražnje za zanatima kao što su automehaničari, frizeri i pekari, gde se primećuje manjak radnika, što ukazuje na potencijalno povećanje plata u ovim sektorima. Prodavci i administrativni radnici takođe ostaju traženi, a poslovi u ugostiteljstvu, kao što su pozicije kuvara i konobara, pružaju stabilne mogućnosti za zaposlenje sa tendencijom rasta plata.


Medicinska profesija i ugostiteljstvo takođe ostaju neophodni, sa stalnom potrebom za kvalifikovanim radnicima. Dok medicina nudi sigurnost i mogućnost za dobre zarade, posebno u inostranstvu, ugostiteljstvo se ističe kao oblast sa dinamičnim tržištem rada i prilikama za karijerni napredak.

Tradicionalni zanati i uslužne delatnosti, poput automehanike, frizerstva, i pekarstva, doživljavaju preporod, s naglaskom na njihovoj stabilnosti i neophodnosti u svakodnevnom životu. Ove profesije, iako možda manje glamurozne, pružaju stabilnost i zadovoljavajuće prihode, posebno uz rastuću potražnju.

Iz perspektive tržišta rada, ovi trendovi pokazuju potrebu za diversifikacijom veština i prilagođavanjem promenljivim zahtevima. Važno je razviti i održavati kompetencije koje će biti tražene, kako bi se osigurala dugoročna zapošljivost i karijerni uspeh u promenljivom ekonomskom okruženju.



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR