četvrtak 10. jul 2008.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Obaveza da bude još bolji

U Novom Sadu danas počinje muzički festival Egzit 2008.

Obaveza da bude još bolji

Egzit, kao najznačajniji muzički festival u ovom delu Evrope, počinje danas na živopisnoj Petrovaradinskoj tvrđavi iz 18. veka u Novom Sadu i trajaće do nedelje, 13. jula.

Preko 600 izvođača i 25 festivalskih scena i trebalo bi da budu garant kvaliteta za sve generacije i ukuse onih koji će i ove godine u velikom posetiti četvorodnevna dešavanja na Egzit festivalu. Naravno da i ove godine, baš kao i prethodnih ima velikih muzičkih zvezda, od kojih su ovoga puta svakako najveće „Seks pistolsi“, Pol Veler, Manu Čao i „Hejhvs“, mada suštinski nikoga ko se pojavi na nekoj od Egzitovih bina ne treba potceniti.

Ovaj festival je, inače, pokrenulo 2000. godine nekoliko studenata Univerziteta u Novom Sadu, sa namerom i idejom da ljubiteljima različitih muzičkih pravaca pruže neka dešavanja tokom letnjih meseci. Naravno da su u godinama koje su sledile početne skromne ambicije prerasle u festival sa zapaženim rejtingom u Evropi, čemu su svojim učešćem najviše doprinele velike muzičke zvezde, među kojima su bili Robert Plant, Bili Ajdol, „Pet šop bojs“, „Bisti bojs“ ili „Prodidži“, ali i Zvonko Bogdan, Šaban Bajramović i Esma Redžepova, kao i sve domaće rokenrol snage, uključujući „Disciplinu kičme“ i „Partibrejkerse“.

POMOĆ BRITANACA EGZITU

Britanska ambasada u Beogradu osnovala je konzularni tim za savetovanje svih njenih državljana koji dolaze na novosadski Egzit festival.
Ambasada je saopštila da je njen konzularni tim za tu priliku napravio postere, letke i specijalno prilagođene vodiče sa neophodnim kontaktima i detaljima koji mogu pomoći svim Britancima koji posećuju festival.
Kako se navodi, biće otvoren i štand „BIP“ (British information Point) na recepciji Egzitovog kampa u Novom Sadu, na kome će tri službenika ambasade pružati sve neophodne informacije svakog dana.
- Mi znamo da naši državljani imaju velikog udela u stvaranju dobre atmosfere na festivalu i zato smo želeli da im pomognemo da to urade sigurnije - rekla je konzul britanske ambasade u Beogradu Šon Moran.

START SA „THE BELLRAYS“

Ovogodišnji, osmi po redu Egzit festival započeće večeras koncertima sastava „The BellRays“ i „Nightnjish“, a publika će u naredna četiri festivalska dana imati priliku da vidi i nastupe grupa „Sex pistols“, „Primal Scream“, „Ministry“, „The Hives“, „N*E*R*D“, „Juliette and the Licks“, kao i Pola Velera, Manua Čaa i mnogih drugih.

Egzit je prošle godine na ceremoniji „Festivalske nagrade Ujedinjenog Kraljevstva“ u Londonu proglašen najboljim muzičkim festivalom na Starom kontinentu, što je svakako obaveza više da ovoga leta bude bolji od prethodnih. U tom pogledu, čini se da je inače već uhodana organizacija postala mobilnija, a samim tim i uspešnija, što se delom pre svega manifestovalo kroz plansku prodaju ulaznica i prevoz do Novog Sada. Time je izbegnuta bespotrebna gužva, s obzirom na to da Egzit ovom prilikom očekuje posetu više od 100.000 posetilaca, od kojih je čak 25.000 stranaca. Veliku pomoć u tom pogledu pružile su i ambasade država iz kojih izvođači dolaze na ovaj festival, što sasvim dobro ilustruje grandioznost ovog događaja u Srbiji.

Festival je sinoć najavio koncert nove muzike DžDž i DžDžI veka u Sinagogi nazvan „Ogledala u ogledalu“ i razgovor o evropskoj budućnosti Srbije sa naslovom „Srbija između velike porodice i velikog brata“. O evropskim perspektivama Srbije govorili su ambasador Republike Francuske Žan-Fransoa Teral i Ivan Vejvoda, izvršni direktor Balkanskog fonda za demokratiju. Razgovor je moderirao Goran Svilanović, prvi ministar inostranih poslova u istoriji moderne Srbije, ako istoriju moderne Srbije računamo od pada režima Slobodana Miloševića.

Branka Parlić svirala je dela evropskih kompozitora nove muzike: Erika Satija Arvo Perta, Majkla Najmana, Vima Mertensa i Džona Kejdža, a sa njom je nastupao pijanista Viktor Varoši, violinistkinja Nataša Vidačić i čelistkinja Timea Kalmar.