Glas Javnosti

Skup život, a i smrt: Cene pogrebnika u Bosni vrtoglave

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Da ni život ni smrt nisu jeftini, potvrđuju i cene grobnih mesta, koje se kreću od oko 350, pa sve do 700 evra, u zavisnosti od grada i groblja, a neki kubure i sa nedostatkom prostora.

Tako se u Banjaluci cena grobnog mesta razlikuje u zavisnosti od toga da li se kupuje na groblju u Vrbanji ili na Pobrđu.

– Cena grobnog mesta na lokaciji Vrbanja iznosi 700 evra, dok je na lokaciji Pobrđe oko 497,25 evra sa PDV-om – istakli su u “Gradskom groblju” Banjaluka, dodajući da je za održavanje grobnih mesta na godišnjem nivou potrebno izdvojiti još 12 evra.

U odnosu na Banjaluku, koja je drugi po veličini grad u Bosni i Hercegovini, u najvećem gradu BiH, Sarajevu, kupovina zemljišne parcele sa uračunatom godišnjom naknadom košta oko 589,25 evra, a kako navode iz sarajevskog “Pokopa”, trenutno nemaju raspoloživih mesta za rezervaciju. Oni, takođe, nude i mogućnost izgradnje nadgrobnog spomenika.

– Kupovina grobnog mesta sa izgrađenim nišanima i sa uračunatom godišnjom naknadom košta 2.841 evra. Kupovina grobnog mesta sa izgrađenim spomenikom i sa uračunatom godišnjom naknadom košta oko 3.221 evra – ističu oni i dodaju da je za godišnje održavanje potrebno izdvojiti 4,25 evra.

Nešto jeftinija rezervacija mesta za večni počinak je u Laktašima, gde za grobno mesto u gradskom groblju, kojim upravlja Komunalno preduzeće “Komunalac” iz ovog mesta, treba pripremiti oko 400 evra.

Manje od 350 evra za grobno mesto izdvajaju Bijeljinci, a kako navode u Javnom komunalnom preduzeću “Gradsko groblje”, cena jednog kompletno uređenog mesta je 339,3 evra.


– Tu se podrazumeva grobno mesto čija je cena 175,5 evra i izrada staze oko grobnog mesta, te izrada parapeta iznad grobnog mesta, čija je cena 163,8 evra, što ukupno iznosi oko 339,3 evra – navode oni.

I dok jednima prostora ponestaje, drugi tih problema nemaju. Na lokaciji Pobrđe, kako kažu iz “Gradskog groblja” Banjaluka, prostorni kapaciteti za sahranjivanje preminulih osoba su pri kraju, odnosno ne postoje infrastrukturni kapaciteti za veći obim sahranjivanja umrlih osoba u budućem periodu.

– Na osnovu projektne dokumentacije i urbanističko-tehničkih uslova, iz ‘Gradskog groblja’ Banjaluka predloženo je proširenje infrastrukture na lokaciji Vrbanja za deo predviđene II faze, otprilike 4.700 grobnih mesta, koja bi prema procenama zadovoljila potrebe sahranjivanja u narednih 10 godina – istakli su oni, dodajući da zbog popunjavanja postojećih kapaciteta pristupanje realizaciji nove faze izgradnje infrastrukture smatraju neophodnim tokom ove godine.

Od devet grobalja kojima upravlja sarajevski “Pokop”, samo je groblje Vlakovo aktivno, odnosno otvoreno za ukope.

– Na ostalim grobljima moguće je obaviti ukope samo u prethodno obezbeđeno, odnosno rezervisano grobno mesto – ističu oni.

Laktaši i Bijeljina

Gradsko groblje u Laktašima ima dovoljno mesta, kao i “Gradsko groblje” u Bijeljini.

– Na svim grobljima kojima gazduje ‘Gradsko groblje’ postoji dovoljno mesta za sahranjivanje, a ako posebno posmatramo Novo gradsko groblje, u toku 2023. godine groblje je prošireno na južnu stranu radi dodavanja kapaciteta prostora za sahranjivanje pravoslavaca, koji je potpuno uređen i spreman za korištenje, i dovoljan za naredni period od tri ili četiri godine – ističu u bijeljinskom “Gradskom groblju”.


Iako mnoga preduzeća koja se bave ovom delatnošću godinama nisu podizala cene usluga, kako ističu, usled inflacije na to će biti primorani.

– Uz postojeću stopu inflacije, povećanje minimalne cene rada, rast cena goriva i energenata, povećanje cena svih vrsta robe i usluga od strane dobavljača, povećanje naknade za održavanje i povećanje cena pogrebnih usluga neophodno je kako ‘Gradsko groblje’ Banjaluka ne bi došlo u nezavidan finansijski položaj i kako bi se održao adekvatan nivo pružanja ovih usluga građanima -navode oni, dodajući da će zahtev za povećanje cena usluga uputiti Skupštini grada Banjaluka.

Poskupljenjima svedoče i u bijeljinskom “Gradskom groblju”, međutim, kako ističu, nadaju se da ih inflacija neće primorati na poskupljenja usluga.

– Sadašnja uprava pokušava, u saradnji sa svojim osnivačem gradom Bijeljina, da nadomesti tu razliku, jer se vodimo našom startnom vodiljom da je ovo ipak javno preduzeće koje treba da posluje u službi javnosti i naroda, a ne da bude isključivo profitabilno – kažu oni.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR