sreda 9. jul 2008.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Zovem se Najdžel i tako mi je dobro išlo sa vama

Violinista Kenedi sa kvintetom zatvorio beogradski Samertajm festival

Zovem se Najdžel i tako mi je dobro išlo sa vama

Kompozicijama sa svog novog „totalno vrućeg“ nosača zvuka, koji je izašao pre dve nedelje - „A Very Nice Album“, britanski umetnik zabavljao je domaću publiku skoro tri sata, izašavši pri tom na nekoliko biseva.

Virtuoz na violini Najdžel Kenedi zatvorio je svojim koncertom ovogodišnji beogradski Samertajm festival u Centru „Sava“. Iako je najavljeno da će engleski fenomen sa violinom u ruci predstaviti svoj prvi džez sastav „Najdžel Kenedi kvintet“ i prošlogodišnji CD „The Blue Note Sessions“, Kenedi je pred beogradskom publikom nastupio sa potpuno novim programom.

Ušavši u salu sa šoljicom čaja u ruci, dok su ga u stopu pratili članovi njegovog kvinteta, britanski umetnik najpre se izvinio publici na kašnjenju od dvadesetak minuta.

- Stvarno mi je žao što kasnim, ali, šta da kažem... Počeo sam da vežbam da bih bio dobar na večerašnjem koncertu i izgubio pojam o vremenu - rekao je Kenedi i istog trenutka istopio svu „ljutnju“ i nervozu publike koja je jedva dočekala da koncert počne.

Pošto je objasnio da mu je veoma drago što je ponovo u Beogradu, u kome je trenutno mnogo bolje nego kada je dolazio devedesetih i predstavio je članove benda i u svom prepoznatljivom stilu se našalio rekavši:

- Moje ime je Najdžel i veoma dobro mi ide. Bila je to pošalica koju je čuveni violinista ponavljao više puta tokom večeri kad god bi predstavljao svoj kvintet.

Kompoziciju „Donovan“ sa svog „totalno vrućeg albuma“, koji je izašao pre dve nedelje, a koji se zove „A Very Nice Album“, posvećuje svom prijatelju iz Škotske, koji na neverovatan način spaja folk, klasiku i njorld muziku. Već od prvih tonova publika je jako dobro reagovala na akorde Najdžela Kenedija, a on je tokom celog koncerta oduševljavao Beograđane umećem da zabavi ne samo muzikom nego i šaljivi najavama svojih najnovijih kompozicija.

Tako je na red došla i „dobra pesma o još boljem vinu“ - „Nice Bottle Of Beaujolair, Innit?“, a potom i numera „Cloud“ i „Father and sun“, ali i kompozicija „Hills Of Saturn“, koje je violinista ispratio atraktivnim najavama izmamivši osmehe publike i pokazujući još jednom da se sa onima za koje nastupa odlično razume. U jednom trenutku Kenedi je ušao u publiku i počeo da se pozdravlja i ljubi sa svima koji su želeli da „razmene nežnosti“ s njim, da deli autograme i slika se. Pravo iznenađenje izazvala je ideja da krene salom i traži nekoga ko će da mu se pridruži u pevanju, za šta je hrabrosti imala samo jedna devojka, na oduševljenje i gledalaca i izvođača.

Nastavio je u istom duhu, a za prvi bis, kako je rekao, izabrao je pesmu posvećenu Džordžu Bušu i Toniju Bleru, odnosno njihovom doprinosu svetskom miru - „Invaders“, a usledio je još nekoliko biseva, na oduševljenje prisutnih, a sve sa izgovorima „još jedna pesma za kraj“ i „evo jedne za put“.

Koncert je završen posle bezmalo tri sata sa „The third stone from the Sun“, a Najdžel je još jednom predstavio članove benda, Adama Kovalevskog, Pavela Dobrovoljskog, Pjotra Viliža i Silviju Vojcik, dodavši da je nastupao pred pravom publikom i da će se uskoro vratiti i ponovio:

- A ja se zovem Najdžel i večeras mi je tako dobro išlo sa vama.

Iako je većina publike uživala u krajnje neočekivanom novom zvuku vrhunskog violiniste nekolicina ipak nije dočekala kraj koncerta da li zbog nepripremljenosti na nove melodije ili zbog gradskog prevoza budući da se koncert završio tek koji minut pre ponoći.