subota 9. januar 2010.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Male tajne velikog majstora kuhinje

NOVO IZDANJE KARAPANDŽINOG KUVARA „MOJI NAJDRAŽI RECEPTI“

Male tajne velikog majstora kuhinje

BEOGRAD - Stevo Karapandža je "po drugi put među Srbima", zahvaljujući izdavačkoj kući "Profil knjiga", koja je ovih dana objavila novo izdanje njegovog kuvara "Moji najdraži recepti".

Kako u predgovoru za srpsko izdanje napisala novinar RTS-a Tatjana Peternek-Aleksić, "posle više od dve decenije došao je trenutak da se stari, pohabani Karapandžini kuvari, koji su formirali nekoliko generacija zaljubljenika u kulinarstvo, odloži na počasno mesto u kuhinji i da se umeće uživanja u kuvanju nauči, ili usavršava uz pomoć knjige koju držite u rukama".

Knjiga je sama po sebi prava "poslastica" jer ima oko 300 recepata podeljenih u više poglavlja.

Veliki majstor kuhinje, koji je svojim televizijskim emisijama prvi uneo radost kuvanja u domove širom Jugoslavije, u ovoj knjizi, kroz specijalitete koji su obeležili blistavu 40-godišnju karijeru, donosi proverene i današnjem vremenu prilagođene formule za uspešnu pripremu niza tradicionalnih jela, ali i nove recepte specijaliteta savremene internacionalne kuhinje.

Karapandža (63) već godinama živi u Švajcarskoj, u gradiću Enetbaten, u kantonu Aargau, gde sa suprugom i decom vodi sopstveni popularni restoran pod nazivom "Sunce".

Urednica beogradskog izdanja Tanja Petrović je najavila da će promociji knjige "Moji najdraži recepti" u Beogradu, najavljena za kraj februara, prisustvovati i Karapandža.

Knjiga je istovremeno objavljena u Srbiji i Hrvatskoj i za to izdanje pogovor je napisao publicista, književni kritičar i veliki majstor kulinarstva Igor Mandić, pod naslovom "Gastro princ s mlinčićem", a potpisano je kao "bilješka jednoga amatera".

Opisujući vreme kada se pojavio Karapandža kao estradna zvezda Mandić je napisao da su "hedonistički nazori - koji, normalno, uključuju pohvalu i praksu oblapornosti - izbijali ispod prividno krutog oklopa samoupravnog socijalizma u kojemu su i radni ljudi, sa svojim rukovodiocima, mogli sudelovati u trošenju po restoranima".

Nije izostavio ni ponovni susret sa Karapandžinim umećem dve decenije docnije u njegovom restoranu u Švajcarskoj, a o tome piše i Peternek-Aleksić u predgovoru beogradskom izdanju Navodeći ga kao jednog od tri tv junaka njenog detinjstva (uz Milivoja Jugina i Kamenka Katića) Peternek-Aleksić piše da da je Karapandža "tako lepo i lako dirigovao varjačom da je zadivio čak i baku koja je bila neprikosnovena kuvarica u porodici, a i šire".

Odlazak kod prijatelja u Švajcarsku, navela je ona, rezultirala je susretom sa idolom iz detinjstva i u njegovom restoranu je srela vršnjake iz različitih delova zemlje, koji žive u Švajcarskoj, a koji su gledali "Male tajne velikih majstora kuhinje".