utorak 8. jul 2008.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Dva sata najkvalitetnijeg programa

„Return To Forever“ priredili spektakularan koncert na Summertime festivalu

Dva sata najkvalitetnijeg programa

Fjužn džez grupa „Return To Forever“, koju čine Čik Korija, Stenli Klark, Al Di Meola i Leni Vajt, priredila je nesvakidašnji koncert u nedelju uveče pred bezmalo 5.000 ljudi u Centru „Sava“.

Članovi benda, koji su se posle 25 godina pauze okupili i obnovili čuveni džez rok sastav „Return To Forever“, lako su komunicirala sa publikom svih uzrasta, nudeći fantastične muzičke bravure koje nikoga u sali nisu ostavljale ravnodušnim.

U završnici ovogodišnjeg Summertime festivala ovi vremešni momci priredili su spektakl koji je počeo stajaćim ovacijama, a završili ga deleći autograme i rukujući se na sa vidno euforičnom beogradskom publikom.

Organizatori su ispred bine postavili tri reda drvenih stolica kako bi se smestili svi zainteresovani za ovaj nastup proslavljenog benda, koji je poslednji put svira zajedno u okviru svoje velike letnje turneje po Evropi i Americi.

Prvi deo koncerta obeležila je energična svirka na električnim instrumentima, a posle pauze od dvadesetak minuta, članovi moćnog kvarteta vratili su se na binu sa programom klasičnijeg džeza.

Čik Korija je u pauzi koncerta fotografisao publiku i najavio da će postaviti fotografije koncerta na sajt benda.

Drugi deo ostaće zapamćen po fantastičnim solo deonicama kojima su sva četvorica vrhunskih izvođača po desetak minuta izbezumljivala beogradsku publiku, koja ih je pozdravljala vrištanjem i ovacijama. Momci benda „Return To Forever“ su tako sat vremena improvizovali na muzičke teme iz svojih kompozicija „No Mystery“ i „Romantic Warrior“, praćeni aplauzima.

Najpre se u soliranje upustio Stenli Klark na kontrabasu, usledio je i solo nastup Vajta.
„Ovo je divan način vratiti se na scenu posle 25 godina“, rekao je Vajt praćen burnim pozitivnim reakcijama publike: „U vremenu kada je sve više dečačkih bendova, mi ćemo pokušati da stvorimo novi trend muških bendova“.

Bend je na bis izveo „Duel of the Jester and the Tyrant“, dok su se poštovaoci džeza okupili oko bine.
„Return to Forever“ okupili su publiku različitih generacija, u kojoj su bili i mnogobrojni domaći muzičari, a koncert je završen bisom desetak minuta posle ponoći. Članovi sastava su se na kraju koncerta rukovali sa obožavaocima u prvim borbenim redovima i delili autograme na plakatima, ulaznicama, maramicama, pa i na delovima tela.