Glas Javnosti

Pećina u koju retko ko sme ući: Kažu da ubija svakoga ko kroču u nju

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Turistički kompleks Recreo Verde u Veneciji de San Karlosu u Kostariki, dom je male planinske pećine koja je postala poznata kao “Pećina smrti” (“la Cueva de la Muerte”) koja da ubija sve koji uđu u nju

Smešten na ivici vulkana Poas,pećina “la Cueva de la Muerte” je duboka samo 2 metra i dugačak 3 metra, što ga čini naizgled prijatnim utočištem za insekte, ptice i male životinje koje traže sklonište

Ali izgled ove pećine može da prevari, jer ulazak u ovu malu pećinu rezultira skoro trenutnom smrću.! Iako mala pećina izgleda bezopasno golim okom, ispunjena je ugljen-monoksidom, gasom bez boje, mirisa i ukusa koji je izuzetno toksičan.

Da bi pokazali koliko je Pećina smrti zapravo smrtonosna, lokalni vodiči postavljaju upaljenu baklju u pećinu i ona se trenutno gasi zbog odsustva kiseonika i visoke koncentracije ugljen-dioksida.

Niko zaista ne zna odakle potiče ugljen-dioksid u Pećini smrti, ali brojni istraživači su zaključili da organska priroda gasa sugeriše da je rezultat mineralnih naslaga izloženih visokim temperaturama i pritiscima u zemljinoj magmi, gde kiseonika nema. Lokacija pećine u blizini aktivnog vulkana takođe može imati veze sa gasom.


Jedno je sigurno, naučnici su otkrili da “la Cueva de la Muerte” proizvodi oko 30 kg ugljen-dioksida svakog sata.!

Smrtonosna svojstva ove male pećine otkrivena su slučajno tokom faza izgradnje kompleksa Recreo Verde. Jednom radniku koji se previše približio ulazu počelo je da muči, što je dovelo do temeljnog istraživanja okoline.

Njena smrtonosna reputacija učinila je da Pećina smrti postane jedna od retkih komercijalnih pećina u koje posetioci ne ulaze.Pećina smrti ima nekoliko znakova koji upozoravaju ljude da ne ulaze u nju ako cene svoje živote, ali njena mala veličina i uzak ulaz takođe otežavaju pristup ljudima.
Takođe, gusti ugljen-dioksid (oko 80-90 procenata čistoće) obično ostaje na dnu pećine, čineći mesto smrtonosnijim za male životinje. Počinju da se guše nekoliko trenutaka nakon ulaska u pećinu.



Glas javnosti/Zanimljivosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR