nedelja 6. jul 2008.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Sezona novih nota u srpskoj prestonici

„Najdžel Kenedi kvintet“ sutra uveče nastupa na beogradskom džez festivalu

Sezona novih nota u srpskoj prestonici

Ovoga puta stari znanac beogradske publike, najpoznatiji britanski violinista svih vremena Najdžel Kenedi sutra uveče zatvara beogradski džez festival svojim novim albumom „The Blue Note Sessions“.

Svojom virtuoznom tehnikom, jedinstvenim talentom i specifičnim šarmom uneo je veliku svežinu u klasičan i moderan repertoar i postao najprodavaniji klasični violinista svih vremena.

Engleski fenomen sa violinom u ruci Najdžel Kenedi poznat je po virtouznom izvođenju dela klasične muzike, ali i po improvizacijama u svojim nastupima, i korišćenju, na primer, kadence legendarnog gitariste Džimija Hendriksa u Betovenovom violinskom koncertu, kao i uvođenju elemenata džeza u klasičnu muziku. Za njega muzički stručnjaci kažu da je učinio mnogo na popularizaciji klasične muzike među mladima.

Još u detinjstvu stekao je veliku naklonost Jehudija Menjuhina, pohađajući prvo „Menjuhin skul“, za koju mu je legendarni violinista lično platio školarinu, a školovanje je nastavio na Džulijard muzičkom koledžu u NJujorku. Tokom svoje vanserijske karijere, Kenedi neprestano održava kontinuitet internacionalnih turneja, nastupajući sa najvećim svetskim orkestrima i dirigentima u Evropi, SAD i Australiji. Svih ovih godina uživa ogromnu medijsku pažnju, uz veliki broj TV nastupa, a svoje umeće pokazao je i najužem krugu britanske kraljevske porodice.

Kao ekskluzivni EMI izvođač, već od samog starta svoje karijere ima obiman i više puta nagrađivan diskografski opus, njegova strast prema džezu rezultirala je albumom „The Blue Note Sessions“, koji je producirao više puta nagrađivani Džej NJuland.