subota 5. jul 2008.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Najbolji basista savremenog džeza

Markus Miler večeras nastupa u Centru „Sava“ na Samertajm festivalu

Najbolji basista savremenog džeza

Na ovogodišnjem Samertajm festivalu večeras će nastupiti jedan od najpoznatijih basista sveta, Markus Miler.

Umetnik koga beogradska publika prvi put ima priliku da čuje dobitnik je Gremi nagrade za najbolji album u žanru savremenog džeza 2001. godine.

Sarađivao je s mnogim značajnim muzičkim imenima, kao što su Areta Frenklin, Roberta Flek, Grover Vošington Mlađi, Bob Džejms i Dejvid Sanborn. Kao veoma tražen bas gitarista, bio je angažovan i na više od 400 studijskih snimanja projekata svetskih zvezda kao što su Maraja Keri, Bil Viders, Elton Dzon, Brajan Feri, Frenk Sinatra i LL Kul Džej.

Potiče iz muzičke porodice, tako da je već sa 13 godina svirao nekoliko instrumenata i počeo samostalno da komponuje, a kao 16-godišnjak svirao bas gitaru u nekoliko njujorških bendova. Ubrzo postaje saradnik mnogih značajnih muzičkih imena.

Iskustvo koje je stekao iskoristio je da bi se narednih dvadesetak godina sa velikim uspehom bavio produciranjem, a 1993. godine konačno se posvetio solo karijeri, sa izdanjem „The Sun Don t Lie“. Godine 1995. izdaje album „Tales“ - modernizovanu antologiju crnačke muzike u proteklih 30 godina, a nakon nekoliko godina uspešnih koncertnih aktivnosti, 1997. godine obradovao je svoje obožavaoce albumom „Live&More“.

M2 („M-sljuared“), njegov prvi projekat u novom milenijumu, pored osvojene Gremi nagrade proglašen je i za jedno od 10 najboljih CD izdanja u 2001. godini, a kompilaciju najuspešnijih delova turneje iz 2002. godine ovekovečio je u izdanju „The Ozell Tapes“. Poslednjih godina uspešno se bavi i filmskom muzikom.