petak 5. februar 2010.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Zanimljivosti o kandidatima za Oskare

Zanimljivosti o kandidatima za Oskare

LOS ANĐELES - Pored nominacije za Oskare koji će biti dodeljeni 7. marta u Los Anđelesu, Američka filmska akademije saopštila je i neke osobenosti o kandidatima za najpoželjniji filmski trofej.

Tako je "Do neba" tek drugi animirani dugometražni film nominovan za Oskara za najbolji film. Prvi je bio "Lepotica i zver" iz 1991.
Ketrin Bigelou (Cathryn Bigelow), rediteljka "The Hurt Locker", tek je četvrta žena nominovana za Oskara za režiju, i tek druga Amerikanka, posle Sofije Kopole (Coppola), nominovane 2003. Ako dobije pozlaćenu statuetu, Ketrin Bigelou će biti prva žena kojoj je to uspelo.

Meril Strip (Meryl Streep) i dalje drži rekord među glumcima po broju nominacija - 16. Ove godine je nominovana za glavnu ulogu u filmu "Džuli i Džulija". To je četiri nominacije više od Ketrin Hepbern (Katharine Hepburn) i Džeka Nikolsona (Jack Nicolson) koji imaju po 12 nominacija. Ketrin Hepbern je, ipak, osvojila četiri Oskara, Nikolson tri, a Meril Strip dva.

"Bela traka" je tek deveti pretežno crno-beli film koji je nominovan za najbolju kameru od kada je akademija 1967. izbacila posebnu kategoriju za najbolju kameru u crno-beloj tehnici.

Sandra Bulok (Bullock), nominovana za Oskara za glavnu ulogu u ostvarenju "The Blind Side", nominovana je i za Zlatnu malinu za najgoru glumicu za ulogu u filmu "All About Steve" i ako dobije obe nagrade ili ne osvoji nijednu, može da se uteši da bar nije kandidovana za isti film, kao što se to desilo Ejmi Irving (Amy) kandidovanoj 1983. i za najgoru i za najbolju glumicu za "Jentlu".