ponedeljak 4. januar 2010.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > „Kerber“ priprema novi album

„Kerber“ priprema novi album

BEOGRAD - Niški rok sastav „Kerber“ posle nekoliko godina pauze ponovo se okupio i, u originalnoj postavi s početka karijere, planira da u 2010. godini objavi povratnički album, već najavljen spotom „Sveti Nikola“.

Krajem godine promovisali su i sedmostruki boks seta „Sabrana dela“, a pevač Goran Šepa Gale rekao je da je odluka PGP RTS-a da objavi prvi put na CD svih šest studijskih albuma, uz novi singl „Sveti Nikola“, doprinela okupljanju prve postave „Kerbera“ iz 1983. godine.
„Spremni smo da radimo i dalje. Okupili smo se i to je znak da ćemo u 2010. godini izdati novi album. ‘Sveti Nikola’ bi trebalo da bude njegov pilot singl“, najavio je Šepa.

Pored osnovne trojke u preko 25 godina istorije benda Šepa, klavijaturista Branislav Božinović i gitarista Tomislav Nikolić, tu su povratnici basista Zoran Mandić i bubnjar Zoran Stamenković.

„Kerber“ se pročuo pobedom sa pesmom „Mezimac“ na tada uticajnom Subotičkom festivalu 1983. godine, što bendu omogućuje da iste godine snimi kultni prvenac „Nebo je malo za sve“.

Sa drugim albumom „Ratne igre“ (1984) „Kerber“ ulazi među najpoznatije hard rok sastave u Jugoslaviji. Uprkos čestim promenama postave nastavljaju karijeru uspešnim albumima „Seobe“ (1986), „LJudi i Bogovi“ (1988) i „Peta strana sveta“ (1990). Poslednji studijski rad benda bio je „Zapis“ (1996), nakon čega „Kerber“ tek povremeno nastupa.

- „Kerber“ nije radio sve ove godine jer smo imali dogovor da sa velike scene nećemo ići na malu. Kada se smanjio prostor (i država) nismo se hteli prilagoditi i biti prisutni po svaku cenu. Moramo imati najnormalnije uslove za sviranje. Kod nas i mali prostori postaju sve manji, a mi moramo imati veliku scenu, rekao je Šepa.

Prema njegovim rečima, osnovni zadatak „Kerbera“ je rad na novom albumu, dok ubuduće njegov bend neće po svaku cenu raditi koncerte, jer će „biti veliki ili ih neće biti, jer malih nema“.
- Sviraćemo svuda. Pripadamo i dalje ‘bivšim prostorima’. Granice nikad nismo ni priznavali, rekao je pevač, koji i dalje nosi svoj zaštitni znak sa početka karijere - veoma dugu crnu kovrdžavu kosu.

Šepa koji poslednjih godina nastupa po klubovima sa bivšim pevačem „Smaka“ Dejanom Najdanovićem Najdom kaže da su mu te svirke pokazale koliku još popularnost uživa „Kerber“, pogotovo kod mlađih generacija.

- Posle 25 godina pesme „Kerbera“ se pevaju. Često sviram na terenu i nisam začuđen što kompletan repertoar „Kerbera“ poznaju mlađe generacije. Nekad nam je prodaja albuma govorila da li da ideš na veliku turneju ili ne. Danas internet pokazuje da „Kerber“ živi kao da nikad nije ni stao, ocenio je Šepa.