Glas Javnosti

Ugostitelji daju maloletnicima da piju alkohol: Stigao mali broj prijava

Društvo
Autor: Glas javnosti

Lekari ističu da se deca opijaju u noćnim klubovima ili privatnim žurkama, ali i pored toga, mali je broj izrečenih kazni

Lekari upozoravaju da se broj pijane hospitalizovane dece, posebno tinejdžera starijih od 14 godina, povećava iz vikenda u vikend.

Uprkos tome, podaci Sektora turističke inspekcije pokazuju da je od početka godine stiglo samo osam prijava za točenje alkohola maloletnicima u ugostiteljskim objektima, od kojih je samo jednom izdat prekršajni nalog.

Lekari ističu da se deca opijaju u noćnim klubovima ili privatnim žurkama, ali i pored toga, mali je broj izrečenih kazni.

Zakonom je zabranjeno prodavati, usluživati ili poklanjati alkohol maloletnicima, a Sektor turističke inspekcije je odgovoran za primanje predstavki i sprovođenje inspekcijskih nadzora. 


Prijava se može podneti anonimno ili sa ličnim podacima, a inspektori vrše nadzor ugostitelja kako bi sprečili točenje alkohola maloletnicima.

Ugostitelji nemaju ovlašćenja da legitimišu goste ali, prema Zakona o zaštiti potrošača, ako posumnjaju da je neko maloletan nisu dužni da potrošača usluže alkoholnim pićem, uključujući i pivo, dok im ne omogući uvid u važeći lični dokument, objasnili su u inspekciji.

Ukoliko inspektor utvrdi da je ugostitelj uslužio alkohol maloletniku, sledi izdavanje prekršajnog naloga sa određenom novčanom kaznom. Hitna pomoć je takođe saopštila da su u vikendu zbrinute više maloletnih osoba zbog teške alkoholisanosti.


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR