ponedeljak 10. avgust 2009.
RSS
• Putovanja •
Početna > Putovanja > Od bojčinske šume do salaša “Stremen„

Od bojčinske šume do salaša “Stremen„

LJubiteljima romantičnog Srema namenjeni su plovidbe katamaranom, vožnje fijakerima i fruštuk u „Kolebi“, gde se uz tamburaše i domaće vino dočekuju najlepše letnje zore

Jednodnevni izleti do salaša „Stremen“, manastira Fenek, „Kluba S“ i Bojčinske šume samo su deo programa koji se nudi našim turistima i ovog leta. U organizaciji turističke opštine Surčin i Privredne komore Beograda novinari beogradskih redakcija imali su prilike da obiđu turističke znamenitosti ovog kraja.
Sa pristana u Bloku 44 najpre sledi plovidba katamaranom, a potom minibusevima do planiranog odredišta. Prva turistička stanica ovoga puta bio je „Klub S“ gde je gostima u ponudi smeštaj u apartmanima, bazen, sportski tereni za tenis, odbojku na pesku. Noćenje sa doručkom u ovom luksuznom pansionu košta 2.000 dinara. Put se dalje nastavlja do Bojčinske šume gde gosti u ovim sparnim letnjim danima uživaju u hladu hrastovine ili vožnji fijakerima. U okviru Bojčinskog kulturnog leta i ove sezone nastupali su poznati umetnici poput Filharmonije mladih „Borislav Pašćan“ i ansambla „Renesansa“. Pored biciklističke i trim staza, može se videti i farma mangulica kao i čuveni etno-restoran „Koleba“ gde uz tamburaše, domaće vino i razne kulinarske đakonije poput jagnjeće čorbe i ovčijeg gulaša, dočekaju najlepše letnje zore.
-U blizini je smešten i salaš i konjički klub „Stremen“ koji se bavi uzgojem rasnih konja, a posetiocima su namenjeni škola jahanja, vožnja fijakerima do reke Save ili kroz sremska polja- kaže Marina Popović iz JP za turizam opštine Surčin.
Preporučuje se i obilazak manastira Fenek posvećen Svetoj Petki čije su mošti jedno vreme bile u manastiru. Po predanju, osnovao ga je u drugoj polovini 15. veka Stefan i Angelina Branković. U ovom manastiru su se 1788. godine sastali knez Aleksa Nenadović i austrijski car Josif. Prema verovanjima, u manastiru se nalazi čudotvorna voda koja isceljuje rane.
- U našem kraju postoji veliki broj turističkih mesta koji se mogu posetiti u toku letnjih dana i zato smo napravili spoj izletničkog i nautičkog turizma.
U aprilu počinje izgradnja golf terena na 300 metara što će sigurno obogatiti turističku ponudu našeg mesta - rekao je Vojislav Janošević predsednik opštine Surčin.
Pored čuvene Tarzan plaže preporuka turistima je da u ovom kraju obiđu čuveni zlatni krst. To je zapravo stub od plemenitog kamena sa uklesanim krstom i staroslovenskim natpisom. Podignut je 1747. godine kao međaš manastirske zemlje. U tursko vreme do njega nijedno tane nije moglo da dobaci i na tom mestu su se Srbi osećali bezbedno bežeći od turskog zuluma, otuda i naziv zlatni krst.