ponedeljak 1. septembar 2008.
RSS
• Putovanja •
Početna > Putovanja > Biser zapadne Srbije

KUDA NA IZLET - Jezero perućac

Biser zapadne Srbije

Akumulacija hidrocentrale „Bajina Bašta“ već četiri decenije privlači ljude željne boravka u netaknutoj prirodi i uživanja u predelima koji se mogu videti samo u podnožju planine Tare

Beograđani Katarina i Goran Nedeljković prvi put su bili na jezeru Perućac i oduševljeni su ovogodišnjim letovanjem. Ponovo će doći jer, kako kažu, zašto bi dugo putovali do mora, kada od Beograda do Bajine Bašte ima 170 kilometara, a od ove varošice do jezera još 13. Lepota okolnih predela potpuno ih je očarala, a kupali su se do mile volje, uopšte se ne obazirući što voda nije slana. Iako sezona kupanja traje samo u julu i avgustu, sigurni su da se ovde može dobro odmoriti i u drugim mesecima, a Perućac je prava destinacija za jednodnevni izlet ili za relaksaciju tokom vikenda.

Jezero Perućac, ili Drinsko jezero, kako ga još nazivaju, nastalo je 1967. godine izgradnjom brane za hidrocentralu „Bajina Bašta“ i četiri decenije privlači ljude željne boravka u netaknutoj prirodi. Dugačko je 52 kilometra i prostire se kroz veličanstveni kanjon Drine, sve do Višegrada. Širina varira od 1.100 do 50 metara, a maksimalna dubina ne prelazi 80 metara. Gosti dolaze u simpatično turističko naselje Perućac, veoma gostoljubivo i sa svim sadržajima koji boravak mogu da učine prijatnim i zanimljivim. Tu su splavovi za kupanje, koji se po potrebi mogu da pomeraju ka većim dubinama, zavisno od vodostaja, a imaju i bazene za decu. Posebno uživanje pruža vožnja jezerom u iznajmljenoj sandolini, pedalini ili čamcu, a ko neće da troši energiju, može da se provoza turističkim brodom.

REKA KAO GODINA

Meštani ovog kraja tvrde da u naselju Perućac teče najmanja reka na svetu kojoj je ime Vrelo. Duga je 365 metara, ili, kako kažu - kao godina. Posle kraćeg toka i predivnog vodopada, uliva se u Drinu, a ovde s ponosom govore da ima sve što imaju i velike svetske reke. Iz moćnog izvora kulja beličasta voda, na desnoj obali je ribnjak, na levoj su vodenica i naselje, a ima i dva mosta i pritoku - jedan bistri potok. Tu je i nezaobilazna kafanica, pravo mesto za odmor i uživanje u trpezi s lokalnim specijalitetima.

Nedaleko od obale, poviše brane nalazi se hotel „Jezero“ i kvalitetno opremljeni bungalovi, a smeštaj može da se nađe i u Bajinoj Bašti. U samom Perućcu, kraj reke Vrelo, smešten je auto-kamp, pa se i u njemu može da obezbedi krov nad glavom, a nije daleko ni planinarski dom na Predovom krstu. Okolina je pravi raj za ljubitelje prirode i na raspolaganju su im uređene pešačke staze, koje vode kroz pastoralne šume, prave alpske proplanke i živopisne vrleti, a hrabriji mogu da se upuste u avanturu kroz kanjon, čije strmine tek malo zaostaju za liticama reka Kolorado i Tare, pa su po visini treće u svetu.

Naravno, ovaj kraj je raj i za pecaroše jer ribe ima u izobilju, i to brojnih vrsta i rodova. Lovi se mrena, klen, jaz, šaran, som, bandar, linnjak, skobalj, pastrmka i nadaleko poznata mladica. Do dozvole se lako dolazi, a osim u jezeru i Drini, udica može da se zabaci i u Zaovinama, drugom akumulacionom jezeru na reci Beli Rzav, koje je takođe nedaleko od Bajine Bašte. Ko nema živaca da uporno sedi iza štapa, može da ode na jednodnevni izlet sa ovdašnjom turističkom agencijom. Organizuje se rafting za početnike i plovi u desantnom gumenom čamcu, obilaze se Mokra Gora i Kusturičin Drvengrad, putuje se „Šarganskom osmicom“, razgledaju se Višegrad i Andrićeva „Na Drini ćuprija“, odlazi u rezervat „Zvijezda“ i vidikovac „Bilješka stena“ i uživa u čarima izvora Lađevac i obližnjih vodopada, čije vode, kako kažu, leče sve kožne bolesti.

Brojni posetioci Bajine Bašte i okoline obavezno obiđu i najinteresantnije kulturno-istorijske spomenike. Na ulazu u naselje Perućac nalazi se lokalitet „Mramorje“, srednjovekovno groblje sa nadgrobnim spomenicima - stećcima, a najstariji potiču iz 14. i 15. veka. U neposrednoj blizini grada je manastir Rača, a pažnju gostiju još privlače Crkva svetog proroka Ilije i Crkva brvnara u Dubu. Desetak kilometara dalje, u Zaovinama, nalazi se veličanstveni spomenik prirode i geomorfološka atrakcija - Ravna stena ili Grad. Na ovoj steni iz doba Panonskog mora bilo je srednjovekovno utvrđenje, a kasnije i utočište legendarnog Kostreš harambaše, dok je Pančić u blizini pronašao i svoju prvu omoriku.

Komentari

Zanimljiv clanak. Mislim da bi bilo dobro ovakve "reklamne" clanke propratiti sa konkretnijim informacijama, tipa web sajtovi hotela, aranzmana, itd, itd...

Jos kad bi se neko namolio da to lepo organizuje pa da nase "gastrabajtere" iliti "dijaporicare" docekuje na aerodromu i direkt prevozi tamo...