nedelja 12. decembar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > HTV objavila broj Sanaderovog mobilnog!

HTV objavila broj Sanaderovog mobilnog!

ZAGREB - Hrvatska televizija (HTV), dan pre hapšenja bivšeg premijera Hrvatske Iva Sanadera objavila je u večernjem Dnevniku broj Sanaderovog mobilnog telefona. U četvrtak niko sa sigurnošću nije znao gde se, bežeći od hapšenja, zaustavio bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader, ali su svi imali priliku da saznaju njegov broj mobilnog!

Univerzitet Kolumbija mu otkazao saradnju
Njujorški univerzitet Kolumbija, odnosno Institut Hariman otkazao je
saradnju Sanaderu. Bivši premijer Sanader dobio je posao kao gostujući
saradnik poznatog Instituta Hariman na univerzitetu Kolumbija gde je
trebalo da predvodi novoformiranu naučnu grupu koja će proučavati
završne procese integracije jugoistoka Evrope u EU i sve zadatke koji se
moraju rešiti na tom putu. Mediji su najavljivali da će se on preseliti
u SAD. Zbog tog angažmana, u poslednje vreme često je putovao u SAD, a
mediji izveštavaju i da je, posle raspisivanja poternice, nameravao da
otputuje baš tamo kako bi pokušao da uveri hrvatsku javnost da je na
službenom putu. Mediji su izvestili da je Sanader kupio kartu za
avionski let iz Minhena u Vašington, ali su mu Amerikanci ukinuli vizu,
pa nije mogao da se ukrca u avion. Vesti o ukidanju vize Sanaderu,
američki ambasador u Zagrebu Džejms Foli nije komentarisao.

Objašnjavajući gledaocima u Dnevniku 3 da se bivši premijer SMS porukom javio svom advokatu Mati Matiću, i da će se u Hrvatsku vratiti za tri-četiri dana, emitovan je snimak na kom se vidi kako Matić pokazuje poruku novinarima od Sanadera i broj telefona sa koga je poruka poslata.

Za razliku od informativnih emisija Nove TV i RTL, koji su Sanaderov broj "zamutili" ili prekrili, HTV je omogućio svim gledaocima Dnevnika da istog trenutka pozovu viđeni broj i pokušaju da saznaju gde je bivši premijer. Kako je došlo do tog "propusta", na HTV nije bilo moguće saznati, piše zagrebački Večernji list. Mediji navode da je glavni "krivac" advokat Matić, koji je novinarima, Sanaderovu poruku i njegov broj telefona obelodanio, prenosi Fonet.

Inače, Sanaderu koji je na osnovu poternice uhapšen u blizini Salcburga, istražni sudija u tom gradu odredio je ekstradicioni pritvor od 14 dana, piše list i ističe da bivši premijer nije tražio advokata, već mu ga je sud dodelio po službenoj dužnosti. Mediji izveštavaju da se Sanader žalio da mu je loše, pa su mu obezbeđeni lekovi koje uzima. List piše da Sanader, ipak, neće biti prebačen u Insbruk i da će najmanje do početka sedmice ostati u Salcburgu. Austrijske vlasti već su saopštile da Sanader nema austrijsko državljanstvo, tako da može da bude izručen Hrvatskoj. Austrija ima jednu od najdužih procedura izručenja u Evropi. Mediji pišu da bi Sanader "bio zanimljiv" i Austrijancima zbog učešća u aferi Hipo banka, prenosi Tanjug.

Međutim, neke novinske agencije su prenele da postupak za izručenje Sanadera traje do 30 dana, rekla je Regine Vizeltaler-Buhman iz sektora za međunarodnu policijsku saradnju u austrijskoj policiji. "Sada hrvatske vlasti imaju rok od 30 dana da proslede dokumentaciju na osnovu koje će austrijski organi doneti odluku da li postoji razlog za izručenje. To je normalna procedura za izručenje, koja traje do 30 dana. Ukoliko bi se Sanader tokom saslušanja izjasnio da pristaje na izručenje to bi daleko ubrzalo čitavu proceduru", objasnila je ona.

Povodom hapšenja bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera aktualna premijerka Jadranka Kosor izjavila je da su pred zakonom svi jednaki i da ustav Hrvatske garantuje vladavinu prava. "Hrvatski ustav garantuje da smo svi pred zakonom jednaki i vladavinu prava, za šta se svi zalažemo, kao i za nezavisnost rada institucija, a svako je nevin dok mu se pravosnažno sudskom presudom ne dokaže suprotno", izjavila je Kosorova u Zagrebu.