ponedeljak 31. oktobar 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Dačić: Srbija i Ohajo potpisuju memorandum

Dačić: Srbija i Ohajo potpisuju memorandum

KLIVLEND - Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je da će Srbija i američka savezna država Ohajo uskoro potpisati memorandum o saradnji, kojim će biti unapređena ekonomska, kulturna i prosvetna saradnja.

"Ono što je bitno jeste da je dogovoreno da se u najskorije vreme potpiše memorandum o razumevanju, odnosno o saradnji Srbije i Ohaja, čime bi došlo do unapređenja ekonomske, kulturne i prosvetne saradnje", izjavio je Dačić sinoć po završetku posete Ohaju, gde, prema procenama, živi oko 50.000 Srba.

On je izjavio da je o mogućnostima unapređenja saradnje, kao i situaciji na severu Kosova i Metohije, razgovarao i sa Džordžom Vojinovićem, nekadašnjim guvernerom Ohaja i bivšim gradonačelnikom Klivlenda, koji je srpskog porekla.

"Razgovarali smo o mogućnosti uspostavljanja većeg međusobnog poverenja i uspostavljanja neke nove linije interesa i saradnje između vlade SAD i srpske vlade", rekao je Dačić u izjavi koju je Tanjugu prosledio Biro za saradnju sa medijima MUP-a Srbije.

Dačić je dodao da je informisao Vojinovića o situaciji na severu Kosmeta pošto je bivši senator pokazao za to veliko interesovanje.
"Informisao sam ga o situaciji... na severu Kosova i Metohije, i s naporima koje Srbija pruža da se dođe do mirnog rešenja problema i da se nastavi dijalog koji bi na kraju morao da rezultira pravednim rešenjem koje će uvažiti interese i srpskog i albanskog naroda na Kosovu i Metohiji", kazao je Dačić.

Vojinović je obećao da će o tome razgovarati u Kongresu i Stejt departmentu i najavio da se planira organizovanje posete američke delegacije Srbiji, rekao je Dačić. Ta poseta, ocenio je on, mogla bi da bude dobra prilika "da se pokuša pronaći jedan novi zajednički imenitelj, koji bi možda imao više razumevanja za srpske nacionalne i državne interese".
Dačić, koji boravi u višednevnoj poseti SAD, završio je posetu Ohaju sastankom s gradonačelnikom Klivlenda Frenkom Džonsonom i njegovim saradnicima, posetom srpskoj bašti i koncertom nacionalnog ansambla "Kolo", koji je nastupio na manifestaciji "Dani Srbije u Ohaju".