petak 31. oktobar 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Predsednički Euleks

MINISTAR VUK JEREMIĆ PRIZNAO DA JE POSTIGNUT „NAČELNI DOGOVOR“ O MISIJI EVROPSKE UNIJE

Predsednički Euleks

Galjakova: Solana je kontaktirao s Tadićem i Đi-munom, očekuje da SB predsedničkim saopštenjem odobri eventualni dogovor UN-Srbija i Srbija-EU.Jeremić: Na papiru je predlog koji ne zadire u naš suverenitet i teritorijalni integritet i garantuje statusnu neutralnost međunarodnog civilnog prisustva

BEOGRAD - Izaslanik UN Endrju Ledli nastavio je juče razgovore sa srpskim zvaničnicima o međunarodnom prisustvu na Kosmetu i ostaće u Beogradu koliko to bude zahtevao razvoj dijaloga - najavio je juče za Glas portparol Unmika Aleksandar Ivanko i pridružio se nizu onih zapadnih zvaničnika koji, čini se, imaju zadatak da „demantuju“ našu vlast svaki put kada kaže da o Euleksu nema tajnih pregovora.

Pošto je predsednik Srbije Boris Tadić prekjuče ponovio da nema tajnih razgovora o Euleksu, ali zaboravio da pomene da se u Prištinu iz Beograda vraća samo Lamberto Zanijer, Ivanko je obavestio javnost da Ledli produžava razgovore o šest tačaka iz pisma genseka UN.

S druge strane, šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je juče da je sa UN postignut „načelni dogovor“ o rekonfiguraciji međunarodnog civilnog prisustva (čitaj Euleksa) i da je „na papiru predlog koji ne zadire u naš suverenitet i teritorijalni integritet i garantuje statusnu neutralnost međunarodnog civilnog prisustva“.

- Podržaćemo rekonfiguraciju međunarodnog civilnog prisustva ako bude u skladu sa Rezolucijom 1244 i statusno neutralna. Ispod toga, u svakom slučaju, nećemo ići i preneću to predstavnicima Generalnog sekretarijata UN i najvažnijih članica SB uoči sednice SB 7. novembra - kazao je Jeremić i dodao da će 7. novembra biti predstavljen izveštaj Ban Đi-muna, čiji će deo biti posvećen rekonfiguraciji međunarodnog civilnog prisustva.

Portparol Havijera Solane Kristina Galjak istakla je juče da je Solana proteklih dana kontaktirao sa Tadićem i Đi-munom, te „očekuje da SB dobije izveštaj Unmika o pregovorima i da predsedničkim saopštenjem odobri eventualni dogovor UN-Srbija i Srbija-EU“. A“visoki diplomata iz Brisela“, kako su juče prenele domaće agencije, objasnio je da su „evropski zvaničnici stavili Beogradu do znanja da je cilj pregovora EU-Srbija i Beograd-UN - razmeštanje Euleksa na celom Kosovu“.

PREGOVARAČI  TAJNA

Glas je iza potvrda da „srpski zvaničnici“ uveliko pregovaraju o Euleksu pokušao da sazna ko su naši pregovarači, tim pre što je Ivanko odbio da kaže sa kim razgovara Ledli. - Pitajte vašu vladu. Razgovori su osetljivi i nije na nama da komentarišemo nešto što bi trebalo da kaže vaša vlada. Bitno je da razgovori daju rezultate, a ne to da pregovori budu diskutovani u javnosti - kazao je Ivanko.
Međutim, portparol vlade Milivoje Mihajlović, kazao nam je samo da „pretpostavlja da su to ljudi iz MIP-a“, a od njih do kraja dana nismo dobili odgovor.

- Zapad nas ucenjuje „putem koji nema alternativu“ da bi iznudio bar delimični pristanak na gubitak Pokrajine. Euleks su uvukli u razgovore, da bi nas naveli da posredno popustimo. A, pošto naši zvaničnici ništa ne otkrivaju, savest im nije čista. Tadić kaže da nema tajnih razgovora, pa ga sa Zapada demantuju, jer je to igra mačke i miša, a naši pristaju pošto im nije prijatno da sami javno kažu - objasnio je za Glas bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović i dodao da, ako se ozbiljno pozivamo na Rezoluciju 1244, moramo tražiti da se Euleks skloni sa Kosmeta dok ne dobije dozvolu u SB.
Da demantiji postaju „skoro redovna pojava“ saglasan je i analitičar Jova Ilić.

- Samo što sada učestvuje više zvaničnika EU, jer moraju svojoj javnosti da daju nešto, i pritiskaju Beograd. A to svima šteti- ocenjuje i dodaje da bi bilo dobro da se „dogovorimo sa našeg pristupa i da s tim izađemo pred SB, bez koga Euleksa neće biti“.
Inače „Vlada Kosova“ponovila je juče da će Euleks biti na celom Kosovu i da proizilazi iz Ahtisarijevog plana..

Ključne reči:

Komentari

Tadica odmah uhapsiti i optuziti za izadju zemlje.