sreda 31. mart 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Palma: Nova deklaracija osuđuje zločine nad Srbima

SLAVICA ĐUKIĆ-DEJANOVIĆ UBEDILA DRAGANA MARKOVIĆA DA GLASA "ZA"

Palma: Nova deklaracija osuđuje zločine nad Srbima

Marković promenio raspoloženje obrazlažući da se piše još jedna deklaracija u kojoj će biti osuđeni svi zločini nad Srbima. Da se radi na novoj deklaraciji, potvrdila i Slavica Đukić-Dejanović

BEOGRAD - Iako je mesecima poručivao da će za deklaraciji o Srebrenici glasati samo u ludilu, Dragan Marković Palma juče je naglo promenio raspoloženje obrazlažući da se piše još jedna deklaracija u kojoj će biti osuđeni svi zločini nad Srbima, piše Kurir.

SNS podneo svoju deklaraciju

U deklaraciji koju je SNS podnela navedeno je da Skupština najoštrije osuđuje sve zločine počinjene u građanskom ratu na teritoriji bivše Jugoslavije, kako zločine prema srpskom narodu, tako i zločine koje su pripadnici srpskog naroda počinili nad pripadnicima drugih naroda. Posebno se osuđuje zločin koji je izvršen nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine.

Šta piše u deklaraciji

U predloženoj deklaraciji, koju je podnelo 114 poslanika liste "Za evropsku Srbiju", G17 plus, SPS i PUPS, piše da Skupština Srbije najoštrije osuđuje zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995, kako je to utvrđeno presudom Međunarodnog suda pravde. Skupština očekuje da druge države bivše Jugoslavije na isti način osude i zločine počinjene nad Srbima.

Da se radi na novoj deklaraciji, potvrdila je i predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović.
- Već sutra ćemo razgovarati o radnoj verziji - najavila je predsednica parlamenta, koja je ujedno i objasnila da za usvajanje deklaracije o Srebrenici nije potrebno 126 poslanika, već većina od prisutnih u sali.

Nakon tri meseca pregovora poslanici u srpskom parlamentu juče su raspravljali o deklaraciji o Srebrenici. Rasprava je povremeno izlazila van teme osude zločina u Srebrenici, pa su se poslanici prepucavali i o prodaji Telekoma, evropskom putu pojedinih stranaka i istorijskim činjenicama. Tako je poslanik manjina Esad Džudžević insistirao na tome da se 11. jul proglasi danom sećanja na genocid koji se desio nad muslimanima 1912. godine.

Šefica poslaničke grupe ZES Nada Kolundžija rekla je da će usvajanjem deklaracije o osudi zločina u Srebrenici biti zatvoreno tragično poglavlje prošlosti i otvorene nove perspektive generacijama koje dolaze, a Srbiji vraćen međunarodni kredibilitet i ugled.
- Osuđujući zločin nad Bošnjacima u Srebrenici, odajući poštu nevinim žrtvama i saosećajući s njihovim porodicama, s budućih generacija skidamo breme koje su nam ostavili pojedinci - istakla je Kolundžija.
Miloš Aligrudić iz DSS, stranke koja je podnela svoju verziju deklaracije o Srebrenici, rekao je da srpski narod ne može biti odgovoran za aktivnosti pojedinaca, kao što srpski narod nije odgovoran za politiku koja je vođena devedesetih godina.
- Ovo je poslednja prilika da Skupština odustane od blaćenja sopstvene države i naroda - kazao je Aligrudić.

Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović naglasio je da nije bilo mogućnosti da bilo ko menja tekst deklaracije ili je poboljšava amandmanima zbog konfuznih izjava predsednice parlamenta.

Lider NS Velimir Ilić poručio je da treba da se stide svi oni koji guraju ovu rezoluciju, dok je predsednik LDP Čedomir Jovanović istakao je da su Međunarodni sud pravde i Haški tribunal utvrdili da je na području Srebrenice izvršen genocid i da parlament Srbije o tome ne treba da ćuti.

Komentari

Dakle,Palma ti si lazovcina kojeg majka vise ne rada kao i sve u vladi umalo ne zaboravih reci.Jadna je ova zemlja,generacije je nece moci oprati od prljavstine koju ste vi strucnjaci isprljali.

Koga i koliko u opste us srbiji biraca podrzava Palmu. Jadna zemlja u kojoj presudne uloge donose oni kojima je svirao Betoven. Palma je politicar bez reci i morala. Nije ovde u pitanju oce li netko reci i osuditi zlocine nad srpskim narodom vec se radi o tome da si je srpski narod sam presudio i osudio kao genocidni narod. Koliko ce ova odluka imati znacenje za Republiku srpsku to cemo uskoro videti. Nigde u presudi ne stoji da je taj zlocin uzvrsila regularna srpska vojska pa me cudi zbog cega se mi to izvinjavamo. Svi se slazu da taj sud sudi po politickim pritiscima i da je to daleko od suda pravde, ali zbog cega onda insistiramo sta je sud rekao. Moze on da kaze sta ga je volja, to nebi trebalo da obavezuje jednu drzavu. Pa slovenci su izbrisali srbe sa spiska zivih i niko u evropi nije mrdnuo prstom. Otimaju kosovo protiv svih zakona i jos se sa tim ponose, pa pred kim oni treba da se izvinjavaju. Ovo je samo podanicko ponasanje i cista izdaja srpskih interesa i drugacije se ne moze tumaciti, a viliki doprinos je tome dao Palma Markovic koji u istom danu tri puta promjene odluku. Porucio bi mu da se pamet jednog coveka ne meri kilazom pa bi bilo dobro da i o tome povede racuna.

Palma, znaj i zapamti da neces dobiti ni 100 glasova, kada se saberu glasovi svih tvojih pajtasa i britanskog i americkog ambasadora zajedno. Fuj.

Uz izumiranje našeg stanovništva još mu trebaju ovakovi izdajnici da mu totalno zapečate sudbinu.
'Jedno dijete i puna kapa'Srbima prijeti demografska katastrofa
gettyimages
Nije više izuzetak da se u rađaoni u 24 sata ne rodi nijedna beba, nije iznenađenje ni da je prosječna Srpkinja već ušla u petu deceniju, niti što odavno brojimo više starih nego mladih, pišu beogradske Večernje novosti.

Naime, kako piše navedeni list, Srbiji prijeti demografska katastrofa: po popisu iz 1950. godine bilo je 5,9 milijuna Srba, a toliko će ih biti i 2050. godine, procjenjuju demografi. To znači da je čitavo stoljeće, u konačnom zbroju, prošlo bez rađanja.

Popis iz 2002. godine kaže da je Srbija imala 7,5 milijuna stanovnika, a 2008. 150.000 manje. Štoviše, negativni prirodni
prirast imaju svi okruzi u Srbiji osim Raškog i Pčinjskog, gdje je većinsko stnovništvo muslimansko, odnosno albansko.

Najcrnje prognoze tiču se sela: po jednom proračunu u Srbiji će u narednih 15 godina čak 700 sela ostati bez stanovnika. Također, stanovništvo će postajati sve starije, pa će prosječna starost polovicom ovog vijeka dostići 52 godine.

Biljana Spasić, autorica knjige 'Zašto Srbi nestaju', upozorava da je nejasno zašto se olako prihvaća izostanak državne strategije koja bi spriječila demografsku katastrofu. Kaže i kako su pogrešna tumačenja da mladi ne zasnivaju obitelji jer nemaju novca.

"Svi kao razlog navode ekonomsku situaciju. Ne mislim da je to pravi razlog, jer se u vrijeme siromaštva rađalo znatno više djece. Danas bogati domovi imaju jedno ili nemaju nijedno dijete... Sebični smo, egoistični i nismo spremni na žrtvu. Egoistični smo toliko da ima sve više parova koji se, tobože, vole, ali ne žele imati potomstvo", kaže Biljana Spasić.

A sta drugo i ocekivati od bivseg kocijasa.Jadna je zemlja koju vode "experti" i kocijasi.

kada Bog hoće nekoga da uništi, prvo mu oduzme pamet!

Anonimni, potpuno se slažem s tobom. Da je bilo pameti 95. sada ne bi ni ti ni ja pisali o ovome.