sreda 30. jul 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Hag i bez Mladića „slavi“ bar još tri rođendana

GLAS ISTRAŽUJE : Kakva je sudbina Haškog tribunala posle hapšenja bivšeg predsednika RS

Hag i bez Mladića „slavi“ bar još tri rođendana

Jelačićeva: Izveštaj je pravljen pre hapšenja Župljanina i Karadžića, pa se ovi rokovi na njih ne odnose, a Sud više gleda 2011. Okolnosti u kojima je odluka nastala potpuno su promenjene, pa se rad suda mora produžitiuuu Fila: Pre ću ja da se obesim nego što je moguće da Tribunal bude zatvoren 2010.uuu UN: Ako Sud podnese zahtev SB UN za produženje rada i bude izneo argumente, što podrazumeva da optuženi budu prvo uhapšeni i izručeni Hagu, ne vidimo zašto bi onda zahtev za produžetak rada bio odbijen, osim zbog veta neke članice SBuuu Ignjatović: Suđenje Karadžiću biće završeno do 2010.

BEOGRAD - Hapšenjem prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića Haški tribunal dobija „krupnu ribu“ kojoj bi trebalo da presudi za svega dve godine, pošto su UN dale ovom preskupom sudu rok da do kraja 2010. okonča sve krupne procese i ugasi se.

Međutim, već dan posle hapšenja Karadžića, iz Haga je poručeno da bi Sud trebalo da produži rad i tim pre što od Ratka Mladića još, bar zvanično, nema ni traga ni glasa. Kao ni od Gorana Hadžića, koji je drugi i poslednji neisporučeni sa srpskog spiska. Tribunal već jednim okom žmuri na Rezoluciju SB UN od 26. marta 2004. kojom se „najenergičnije“ potvrđuje da taj sud mora preduzeti „sve moguće mere kako bi sve istrage završili do kraja 2004, sve prvostepene postupke do kraja 2008. i svoj rad priveo kraju 2010, ali i „gleda na 2011. godinu“. U Tribunalu se pravdaju da su okolnosti u kojima je odluka nastala potpuno promenjene, te da se u svetlu nove realnosti rad Suda mora produžiti.

Suđenja i u Sarajevu
- Ili će UN produžiti rad Tribunala ili će se suđenje Karadžiću posle 2010. produžiti u Sarajevu, u izdvojenom odeljenju Suda - ustvrdio je juče za Glas advokat nekih od Srba u Sheveningenu Borivoje Borović.

Ta alternativa, prema kojoj „tužilac predlaže izmeštanje procesa pred međunarodne sudije u Sarajevu, a sudsko veće donesi takvu odluku“, za Tribunal je u domenu „spekulacija“. Pa ipak, Borović podseća da je to decidno predviđeno posebnim pravilom „11pis“ Pravilnika o postupku i dokazima, koji je uz Statut najvažniji dokument Tribunala.
Portparol Tribunala Nerma Jelačić kaže da je na snazi sudska odluka prema kojoj se u Sarajevu mogu procesuirati samo niže ili srednjerangirani optuženi, dok su najznačajniji u mandatu Haga. Jelačićeva „ne bi spekulisala“ o tome da li ta odluka može da bude promenjena novom odlukom Suda. Isti odgovor smo dobili i na pitanje koliko dug proces čeka Karadžića i eventualno Mladića.

Tribunal, istakla je, nema čak ni sračunat statistički prosek koji bi ukazao da li je, makar teoretski moguće, završiti suđenja do 2010.
- Sud će sigurno nastojati i da predstojeći procesi Karadžiću i eventualno Mladiću teku dovoljno glatko i dovoljno dobrim tempom, a da se time ne ugroze prava optuženog - rekla je ona za Glas i dodala da su predstavnici Suda i UN, pre više godina, na osnovu ondašnjeg tereta, utvrdili rokove i od tada, dva puta godišnje Sud obaveštava UN o napretku.
U prethodnom izveštaju, u maju, predsednik Suda Fausto Pokar obaveštava SB UN da će svi slučajevi koji su u toku, biti završeni do kraja 2009, osim optuženih koji su došli prošle godine.
- Izveštaj je pravljen pre hapšenja Župljanina i Karadžića, pa se ovi rokovi na njih ne odnose, a Sud više gleda 2011. godinu. Pokar je više puta ponovio da bi Tribunal trebalo da nastavi sa radom sve dok ne završi sva suđenja - kazala je ona.

ZA SRBE 298,5 GODINA ZATVORA

Pred haške sudije do sada je izvedeno 147 optuženih. Radovan Karadžić je 95. Srbin kome će se suditi, dok se u Hagu proces vodio ili se vodi za 31 Hrvata, 14 Bošnjaka i sedam Albanaca. Tokom izdržavanja kazne preminula su dva Srbina, dok je posle prebacivanja u Tribunal umrlo njih pet. Šesnaest Srba je osuđeno na ukupno 298,5 godina, a jedini oslobođeni Srbin je Miroslav Radić.

Ako Sud podnese zahtev Savetu bezbednosti UN za produženje rada i bude izneo argumente, nema razloga da zvanični NJujork ne produži njegov rad.
- To podrazumeva da optuženi budu prvo uhapšeni i izručeni Hagu. Ne vidim zašto bi, onda, zahtev za produžetak rada bio odbijen, jer Tribunal radi vrlo važan posao. Naravno, nema nove rezolucije koja bi produžila rad ako neka članica SB UN uloži veto - kazali su za Glas zvaničnici u sedištu UN.

Amerika pritiska Rusiju
Na mogućnost da se suđenja premeste u Sarajevo, kažu da su „neki slučajevi ipak previše osetljivi za nacionalne sudove“
Direktor srpske Kancelarije za saradnju s Tribunalom Dušan Ignjatović, ipak, procenjuje da će se suđenje Karadžiću završiti do kraja 2010.

- Ima ideja da se optužnica smanji na minimum, da se stavi na brzo suđenje, što je pre moguće i, teško je prognozirati, ali smatram da će morati do 2010. da presude - istakao je.
Da će se raditi po ubrzanoj proceduri veruje i advokat Slobodan Stojanović.

- Faza pred suđenje može biti dosta skraćena, ali je u slučaju Karadžića suviše materijala, a premalo vremena. Takođe, postoji praksa skraćivanja optužnice i ako bi to bilo urađeno dobro, moguće je da se suđenje Karadžiću završi do kraja 2010. Uz to, u statutu Suda ne stoji „zatvaramo radnju tada i tada“, samo im mogu biti problem finansije. Ako završe sve procese i ostane im samo mali broj slučajeva Sud će biti novčano rasterećeniji - kazao je za Glas Stojanović i dodao da ima ideja da ostane dežurno veće koje bi nakon ograničenja moglo da nastavi da Sudi.
Međutim, ističe i da će Amerika pritiskati Rusiju da se svi započeti procesi završe, što će, budu li uspeli, ići na uštrb kvaliteta rada suda. Dakle, politički faktor, ocenjuje, mnogo je bitan.
Zastupnik oprečnog mišljenja je advokat Toma Fila koji ne vidi katanac do 2010. jer to može da se odnosi samo na „obična suđenja“, ali ne i Karadžića.

- Za njega ni optužnica još nije napisana, a suđenje ni teorijski ne može da počne za manje od godinu dana. Optužnica je u Tribunalu rešenje o istrazi i tu se utvrđuje da ima nečega, a dokazi se traže tek kad optuženik stupi u Sud. Koliko to dalje može da traje, vidi se na primeru moje trojke, kojoj je u junu 2006. počelo suđenje. Tek kada zaključe da su spremni dokazi, počinju suđenje, a do tada prođe i do tri ili četiri godine. A pogotovu ako uhvate i Mladića, neće biti roka za okončanje tog suđenja - ističe Fila.

Kako nova varijanta predviđa da svi procesi početi 2008. budu završeni, ubrzano će, u oktobru, početi Đorđevićev i verovatno i Župljaninov predmet, s tim da će ovaj drugi, možda, sačekati da bude vezan za Karadžića.
- Ali, pre ću ja da se obesim nego što je moguće da Tribunal bude zatvoren 2010. - kategoričan je Fila.
I Borovićeva kancelarija očekuje da proces za Karadžića i eventualno Mladića ne bi bio gotov do 2010, pošto bi „suđenja trajala najmanje tri-četiri godine“.
- Suđenje mojoj šestorki je sa pripremnim postupkom trajalo pet godina do sada, a nastavlja se žalbeni postupak - podsetio je Borović.

Komentari

Fasisticke sluge u Haskom tribunalu znaju da je naisplativija zarada na srpskoj krvi. Imaju astronomske zarade i mijenjaju se na pozicijama.
Misljena sam da dok postoji i jedan srbin na svijetu da se taj sud nece gasiti.

Nadam se da ce moj komentar biti objavljen,jer sve sto sam poslala kao kpmentar BLICU,nije objavljeno!
Predlazem da i mi otvorimo nas sud za Srpske izdajice i da napokon iskorenimo Brankovice iz Srbije,dosta je bilo da nama krvolocnici sude a i izdajnici vladaju!Svaka cast Karadjicu,dokazao si da si bio i ostao veliki!!!
Ne dajte se Srbi,zutica je jako opasna bolest,ne dajte da se zaraza siri!!!
Pozdrav Svima nezarazenim Srbima!!!