petak 30. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Peking podržava Srbiju u odbrani Kosmeta

ŠEF SRPSKE DIPLOMATIJE RAZGOVARAO U ŠANGAJU S KINESKIM KOLEGOM

Peking podržava Srbiju u odbrani Kosmeta

ŠANGAJ - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić juče je u Šangaju razgovarao o Kosovu sa šefom kineske diplomatije Jangom Điječom, posle čega je rekao da će Peking nastaviti da snažno podržava Srbiju u odbrani njene teritorijalne celovitosti.
"Imali smo iscrpne razgovore o Kosovu, sa ciljem sinhronizacije našeg nastupa u međunarodnoj areni, pre svega u Ujedinjenim nacijama, ali i u svim međunarodnim organizacijama gde bi secesionističke vlasti u Prištini mogle da pokušaju da ostvare članstvo koje predstavlja privilegiju isključivo suverenih država", rekao je Jeremić.

Konstatujući da je Kina jedna od najuticajnijih zemalja današnjice, Jeremić je ocenio da je podrška Pekinga "od neprocenjivog značaja i predstavlja veliko ohrabrenje da nastavimo sa našim naporima".
Jeremić je izjavio da je sa Jangom razgovarao i o produbljivanju ekonomske saradnje, pre svega novim ulaganjima u stratešku infrastrukturu Srbije - transportnu i energetsku. U vrlo skoroj budućnosti očekujemo i zvanično iniciranje novih projekata, najavio je on.
Možemo da budemo izuzetno zadovoljni činjenicom da se nijedna druga država Balkana ne može pohvaliti ovakvom vrstom odnosa sa Kinom, iniciranom potpisivanjem Ugovora o strateškom partnerstvu između naše dve zemlje prilikom prošlogodišnje posete Pekingu predsednika Srbije Borisa Tadića, rekao je Jeremić.

On će danas u Šangaju prisustvovati otvaranju svetske izložbe Ekspo 2010, na kojoj će se predstaviti više od 190 država. Dolazak na Ekspo su najavili predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, šef francuske države Nikola Sarkozi, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.
Očekuje se da će izložbu tokom šest meseci posetiti 70 miliona ljudi, zbog čega se ta manifestacija već proglašava za najveći spektakl u istoriji sveta.