nedelja 30. januar 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Srbija i Makedonija zajedno motre na granicu?

Srbija i Makedonija zajedno motre na granicu?

SKOPLJE - Makedonska ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska i njen srpski kolega Ivica Dačić dogovorili su u Skoplju intenziviranje policijske saradnje dve zemlje.

Istraga o Mitroviću na početku
Na pitanje kako teče istraga o navodnom trovanju vlasnika Televizije
Pink Željka Mitrovića, Dačić je izjavio da je ona na samom početku.
"Na osnovi krivične prijave Željka Mitrovića policija je tu krivičnu
prijavu prosledila tužilaštvu. Ono je od nas zatražilo prikupljanje
obaveštenja i sada se vode razgovori i prikupljaju obaveštenja od lica
koja se pominju u toj prijavi", rekao je Dačić i dodao da policija prvo
treba da dobije lekarske nalaze.

Dačić je Jankulovskoj predao predlog teksta sporazuma o prelaženju državne granice samo s ličnim kartama, a Jankulovska je predložila uspostavljanje zajedničkog kontakt-centra policijske i granične kontrole i zajedničke kontrole na makedonsko-srpskoj granici.

Na sastanku je predložen i dogovor o uzajamnoj zaštiti ličnih podataka, a razgovarano je i o uspostavljanju dogovora za rešavanje elementarnih kriza i katastrofa. Prema rečima oba ministra, uslov za razmenu dokumenata koji sadrže lične podatke je da se potpiše dogovor o njihovoj zaštiti.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Dačić je rekao da će Srbija izaći u susret Makedoniji za sve što je u saglasnosti sa zakonom i standardima kada se radi o tom pitanju.

"Poseta visoke delegacije srpskog MUP predvođena ministrom Dačićem još je jedna potvrda dobre saradnje, a jedino kroz razgovor i direktnu komunikaciju može se dobro sarađivati u interesu građana", izjavila je Jankulovska.

Srpski ministar je istakao da će se realizovati sve ono što je bilo predmet razgovora. Dačić je ocenio da je od velike važnosti dogovor o prelasku granice sa ličnim kartama zato što je samo prošle godine makedonsko-srpsku granicu prešlo četiri i po miliona ljudi.

Makedonska ministarka informisala je Dačića i o tome da Makedonija planira da promeni član Ustava da bi se omogućilo potpisivanje međunarodnih dogovora o izručenju makedonskih građana koji su u drugim zemljama, a učinili su neka krivična dela.

Na pitanje zašto srpska zajednica u Makedoniji proslavlja praznik Svetog Save razdvojeno, u organizaciji Demokratske partije Srba i Centra za nevladine organizacije, Dačić je rekao da srpska zajednica treba da bude jedinstvena, ali da je to "verovatno utopijski cilj".