nedelja 30. januar 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Srbi u Albaniji neka slobodno kažu da su Srbi

Srbi u Albaniji neka slobodno kažu da su Srbi

BEOGRAD/TIRANA - Delegacija Skupštine Srbije pozvala je pripadnike srpske zajednice u Albaniji da se na popisu stanovništva u aprilu, prvi put posle više od osam decenija, slobodno izjasne o svojoj nacionalnoj i verskoj pripadnosti, jer će njihova brojnost umnogome odrediti status koji će u budućnosti imati, saopštio je skupštinski Odbor za odnose sa Srbima izvan Srbije.

"Rezultati popisa biće osnova i za potpisivanje Sporazuma o zaštiti prava nacionalnih manjina između Srbije i Albanije", rekao je poslanik Aleksandar Čotrić, koji je predvodio skupštinsku delegaciju u poseti Albaniji, a u kojoj su Zoran Nikolić i Zoran Bortić.

Delegacija srpskog parlamenta posetila je albanski grad Fijer u kojem se od septembra prošle godine, uz finansijsku pomoć Ministarstva za dijasporu Republike Srbije, održava kurs srpskog jezika za više desetina polaznika (na slici).

Poslanici su razgovarali sa đacima i njihovim roditeljima koji su islamske veroispovesti i poreklom su iz okoline Sjenice, iz Raške oblasti, doseljeni u taj kraj dvadesetih godina prošlog veka.

"Oni s ponosom ističu da su srpske nacionalnosti, da je Srbija njihova matica i žele da sačuvaju svoj jezik i posle 90 godina života u Albaniji. Deca uče iz udžbenika na ćirilici koje je izdao beogradski Zavod za udžbenike i nastavna sredstva. Na zgradi škole istaknuti su natpisi na srpskom i albanskom jeziku i zastave Srbije i Albanije", izjavio je Čotrić, zamenik predsednika Odbora za odnose sa Srbima izvan Srbije.

Poslanici su obećali da će se založiti da najbolji polaznici kursa posete Srbiju i da im se na kraju nastave uruče nagrade za pokazanu marljivost i znanje.

Lider srpske zajednice u Fijeru Ekrem Duljević izrazio je, u razgovoru s poslanicima, žaljenje što je odbijen njegov zahtev, podnet pre dve godine, za dobijanje srpskog državljanstva, navedeno je u saopštenju. Predstavnici Skupštine Srbije rekli su da će nastojati da se ovaj slučaj preispita kod nadležnih organa u Srbiji i da mu se omogući dobijanje dokumenata matične zemlje.

Na sličan problem požalio se i Bledar Bašanović, predstavnik srpske manjine u Komitetu za nacionalne manjine Vlade Albanije koji više od 14 meseci čeka odgovor na zahtev da se upiše u državljane Republike Srbije.

Poslanici su posetili i Skadar, gde ih je predsednik Udruženja srpsko-crnogorske nacionalne manjine advokat Pavle Brajović zamolio da Srbija obezbedi stipendije za darovite učenike i studente srpske nacionalnosti iz Albanije koji školovanje žele da nastave u matičnoj zemlji.

Poslanik Čotrić obnovio je višegodišnju inicijativu da u Skadru bude imenovan počasni konzul Republike Srbije, što će, prema njegovim rečima, doprineti potpunijem zadovoljavanju potreba srpske zajednice u oblasti kulture i obrazovanja, informisanja i privredne saradnje.

Poslanici srpskog parlamenta i ambasador Srbije u Albaniji Miroljub Zarić položili su cveće u Tirani na spomenik srpskim vojnicima poginulim na tlu Albanije u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Na groblju u glavnom gradu Albanije nalazi se obeležje za više od tri stotine vojnika, pripadnika drugog bataljona pešadijskog puka Moravske brigade.

Ključne reči: