nedelja 30. januar 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Poslanici Bundestaga naredne sedmice u Beogradu

Poslanici Bundestaga naredne sedmice u Beogradu

BERLIN - Članovi Odbora Donjeg doma nemačkog saveznog parlamenta (Bundestaga) za pitanja Evropske unije (EU) razgovaraće naredne sedmice u Beogradu sa vodećim predstavnicima vlade i parlamenta Srbije.

Delegaciju čine poslanik vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Mihael Štibken, Ditmar Nitan iz Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) i Oliver Lukšić iz stranke Liberala (FDP), koja u Berlinu vlada zajedno sa CDU.

Delegacija će se, kako je saopšteno, sastati sa predsednikom vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem, kao i ministrima za evropske integracije i inostrane poslove Božidarom Đelićem i Vukom Jeremićem.

Poslanici će razgovarati i sa članovima odbora za spoljnu politiku Skupštine Srbije, sa sudijama Apelacionog suda, predstavnicima organizacija civilnog društva i političkih fondacija. Pre odlaska u Beograd, delegacija će boraviti u Podgorici.

Sagovornici nemačkih poslanika biće predsednik države Filip Vujanović, premijer Igor Lukšić, ministri inostranih poslova i pravosuđa Milan Roćen i Dusko Marković, kao i predstavnici parlamenta, civilnog društva i medija. Teme razgovora u Beogradu i Podgorici biće vezane za dalji proces približavanja Srbije i Crne Gore EU i za regionalnu saradnju.

U nemačkom parlamentu je sredinom decembra 2010. počela procedura ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije. Poslanici Bundestaga su se najpre samo upoznali sa nacrtom odgovarajućeg zakona koji je podnela savezna vlada i koji je za dalju proceduru krajem novembra već odobrio gornji dom saveznog parlamenta (Bundesrat). Konačno usvajanje zakona o ratifikaciji SSP sa Srbijom moglo bi da usledi u februaru ili martu ove godine.