nedelja 30. januar 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Marti neće Euleks, hoće tim stručnjaka

IZVESTILAC SAVETA EVROPE SPREMAN ZA BESKOMPROMISNU ZAŠTITU SVEDOKA

Marti neće Euleks, hoće tim stručnjaka

Euleks nema izvore i potrebnu snagu kako bi kredibilno tretirao sva pitanja, rekao je Dik Marti

PRIŠTINA - Izvestilac Saveta Evrope Dik Marti zatražio je poseban mehanizam za istragu u vezi sa optužbama o trgovini ljudskim organima na Kosovu, koji isključuje Euleks, piše u prištinski dnevnik Koha ditore.

Marti je u intervju kazao da još ne zna da li je Euleks kompetentan i da li će preuzeti odgovornost za temeljnu istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

"Pokazao sam spremnost da se sastanem sa predstavnicima Euleksa kako bismo se dogovorili kako ću pomoći u budućnosti, ali treba da bude jasno da je zaštita svedoka od ključne važnosti", rekao je Marti.

Upitan da li to znači da neće predati svoje dokaze Euleksu, on je ponovio navode iz svog izveštaja da "Euleks nema izvore i potrebnu snagu kako bi kredibilno tretirao sva pitanja".

"Verujem da je Hjuman rajts voč dao najbolju opciju, a to je formiranje posebne grupe stručnjaka", rekao je Marti.

On je takođe naveo da tokom pripreme izveštaja nije upotrebio srpske ili ruske izvore. "Mogu vam apsolutno garantovati da nisam upotrebio nijedan srpski ili ruski izvor u mom izveštaju", kazao je Marti.

Dodao je da je začuđen što se u medijima ističe krijumčarenje organa, a ne i druge činjenice iz njegovog izveštaja. "Ja sam bio veoma jasan što se tiče krijumčarenja organa. Za mene je malo čudno što se sada sva pažnja posvećuje krijumčarenju organa. Za mene je važno da se kaže da su pre krijumčarenja organa oni ljudi kidnapovani i ubijeni", rekao je Marti.

Komentari

Da je Euleks hteo da istrazuje nije mu trebalo da ceka Martijev izvestej.
Zar nisu bili dovoljni zahtevi i protesti familija nestalih Srba?
Ni danas ih ne zarezuju.
Svaka vam cast gosp.Marti jest da nas ne volite ali makar pokusavate da otkrijete istinu.
Jeste trgovina organima veoma vazna ali je takodjer vazna trgovina drogom i oruzjem kao i kupovina stranih funkcionera, kao i kasiranje 14% srpske teritorije na neposten i zlocinacki nacin.

зна г. Мaрти с ким има посла!