nedelja 30. januar 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Hrvatska dostavila spisak sa 1.549 imena pod istragom

Hrvatska dostavila spisak sa 1.549 imena pod istragom

BEOGRAD - Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da su nadležni organi Hrvatske dostavili Srbiji ažurirani spisak od 1.549 osoba koje su u toj zemlji osuđene, optužene ili pod istragom za ratni zločin.

Malovićeva je precizirala da je hrvatska strana dostavila ažuriran spisak, na kome se u odnosu na prethodni, dostavljen u julu prošle godine, nalazi 15 osoba više. Imajući u vidu novonastalu situaciju, ministarka je pozvala zainteresovane građane da se ličnim pisanim zahtevom obrate Ministarstvu pravde i ponovo utvrde svoj status pred pravosudnim organima Hrvatske.

Građani treba da podnesu zahtev koji obuhvata popunjeni formular, a on se može preuzeti na veb stranici Ministarstva pravde (www.mpravde.gov.rs) i fotokopiju lične karte.

Ukoliko se zahtev ne podnosi lično, potrebno je priložiti overeno ovlašćenje, a osoba na koje se podaci odnose, ovlašćuje drugu osobu da u njegovo ime traži informaciju. Zahtev se Ministarstvu pravde podnosi poštom ili na pisarnici na adresu Nemanjina 22-26, 11000 Beograd, a podnošenje zahteva, odnosno dobijanje traženih podataka se ne naplaćuje.

U cilju zaštite privatnosti osoba koje potražuju ove informacije, zahtev se može podneti isključivo pisanim putem, a uputstvo o podnošenju zahteva, kao i dodatne informacije, dostupne su na veb stranici Ministarstva pravde.

Građanima koji podnesu zahtev biće odgovoreno u najkraćem mogućem roku a podnošenje zahteva i dostavljanje tražene informacije od Ministarstva pravde Srbije je isključivo informativnog karaktera i ne proizvodi nikakve pravne posledice.

U Zagrebu je 12. januara održan sastanak Mešovite komisije Srbije i Hrvatske za pripremu i razmenu spiskova optuženih ili osuđenih, na kome je Hrvatska ustupila nadležnima Srbije ažurirane spiskova osoba koje Hrvatska tereti za ratne zločine.