subota 30. januar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Na statusnoj konferenciji Karadžiću predstavnici sedam država

Na statusnoj konferenciji Karadžiću predstavnici sedam država

HAG - Sudsko veće Haškog tribunala uputiće poziv predstavnicima sedam država za učešće na statusnoj konferenciji u procesu protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koja je zakazana za 15. februar, saopšteno je iz Tribunala.

Oni će na statusnoj konferenciji dobiti mogućnost da se usmeno izjasne o tvrdnjama Karadžića da su njihove države, što posredno što neposredno, imale učešća u ratu u Bosni i Hercegovini.

Takođe će dobiti priliku da obrazlože da li i iz kojih razloga određena dokumentacija ne bi trebalo da se obelodanjuje u javnosti tokom postupka iz razloga zaštite njihovih nacionalnih interesa.

Sudsko veće će pozive za statusnu konferenciju uputiti predstavnicima BiH, Hrvatske, Nemačke, Italije, Francuske, Holandije i Irana.

Karadžić je više od 30 država koje su učestvovale u mirovnim misijama u BiH optužio da su na različite načine pružale podršku muslimanskim snagama, počev od šverca oružja koje je bilo izričito zabranjeno odlukom Saveta bezbednosti o embargu na uvoz oružja u BiH.