petak 29. oktobar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Batić za smanjenje broja ministarstava na 13

Batić za smanjenje broja ministarstava na 13

BEOGRAD - Samostalni poslanik Vladan Batić zatražio je da se na dnevni red Skupštine Srbije po hitnom postupku uvrsti predlog za izmene Zakona o ministarstvima kako bi Vladu Srbije ubuduće činilo ukupno 13 ministrarstva.

"Potpuno je apsurdno da Srbija danas ima najveću i naravno najskuplju vladu u Evropi", naveo je Batić u izjavi za javnost i istakao da bi trebalo ukinuti ministarstava za Nacionalni investicioni plan i za telekomunikacije i informatičko društvo čije nadležnosti bi bile ubuduće u okviru Ministarstva za ekonomiju, odnosno privredu.

Batić je predložio i spajanje ministarstva infrastrukture sa ministarstvom za prostorno planiranje i ekologiju, ministarstva prosvete sa ministarstvom za nauku i tehnologiju, ministarstva kulture sa ministarstvom za omladinu i sport, ministarstva zdravlja sa ministarstvom za rad i socijalnu politiku.

Takođe je predložio spajanje ministarstva pravde sa ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ministarstva za poljoprivredu i šumarstvo sa ministarstvom za rudarstvo i energetiku, ministarstva za Kosovo i Metohiju sa ministarstvom za ljudska i manjinska prava i ministarstva vera sa ministarstvom dijaspore. "Imajući u vidu finansijsku situaciju i ekonomsko socijalne prilike ovo je maksimum resora koje vlada Republike Srbije može da ima", ocenio je Batić i naveo da može da bude i konstruktivna osnova za dogovore o rekonstrukciji vlade koja se najavljuje.

Komentari

Nasa administracija je najskuplja u Evropi to je tacno. Usporedbe samo reci cu da Njemacka sa svoja 82 miliona stanovnika ima 16 ministarstava a najaca je ekonomska sila u Evropi. Batic bi mogao, posto je on strucnjak za pronalazenje ukradenih para izracunati koliko su nas kostala ta nasa ministarstva. Ja mislim toliko da ne bismo morali da dizemo skupe kredite i da ih placamo za nerad.