četvrtak 29. septembar 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Radikali upali na odbor za bezbednost Srbije i BiH

Radikali upali na odbor za bezbednost Srbije i BiH

Skoro svi poslanici SRS došli na taj skup zahtevajući da Odbor srpskog parlamenta odmah razmatra situaciju na Kosovu i Metohiji

BEOGRAD - Sastanak odbora parlamenata Srbije i Bosne i Hercegovine zaduženih za pitanja odbrane i bezbednosti danas je prekinut pošto su poslanici Srpske radikalne stranke ušli na tu sednicu zahtevajući da odbor srpskog parlamenta raspravlja o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Odbora za odbranu i bezbednosti Skupštine Srbije Dušan Bajatović rekao je novinarima, pošto je prekinuo sastanak, da su skoro svi poslanici SRS došli na taj skup zahtevajući da Odbor srpskog parlamenta odmah razmatra situaciju na Kosovu i Metohiji.

"Krajnje je neprimereno prekidati sastanak i nametati svoju temu. Ovaj sastanak je imao svoj dnevni red i ne možemo "prati svoj veš" pred drugim međunarodnim delegacijama", rekao je Bajatović i ocenio da su radikali imali nameru da izazovu incident.

On je dodao da je sednicu Odbora za odbranu i bezbednost, na kojoj će se raspravljati o stanju na Kosovu i Metohiji, zakazao za petak, 30. septembra, i da nije dobro da jedna stranka tako agresivnim nastupom insistira na svom legitimnom stavu.

Poslanik SRS Božidar Delić potvrdio je na odvojenoj konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine da su sastanku prisustvovali svi poslanici te stranke, ali da im Bajatović nije dozvolio da govore, već je prekinuo sastanak.
"U vladajućoj koaliciji vlada strah od toga što ćemo postavljati pitanja kao što je pitanje stanja na Kosovu i Metohiji", rekao je Delić.
On je ocenio i da je jedini izlaz iz krize u vezi sa Kosovom i Metohijom da predsednik Srbije Boris Tadić kaže da želi da prekine dalji put ka Evropskoj uniji, jer je taj put uslovljen priznavanjem nezavisnosti Kosova.

Delegacija Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine počela je dvodnevnu posetu Beogradu razgovorima u Skupštini, sa članovima Odbora za odbranu i bezbednost.

Tokom dana sastaće se i sa članovima Odbora za ustavna pitanja i Zakonodavnog odbora, Odbora za inostrane poslove i za evropske integracije, kao i sa predsednicom parlamenta Slavicom Đukić Dejanović.

Bajatović je rekao da je kolege iz Bosne i Hercegovine obavestio o viđenju Srbije o dešavanjima na Kosovu i Metohiji i o tome da je nesporan stav Srbije da nikada neće priznati nezavisnost te pokrajine.

Prema njegovim rečima, na sastanku su se složili i da je regionalna stabilnost veoma važna kao i da dva odbora treba češće da razgovaraju o bezbednosnim, ali i o socijalnim i ekonomskim pitanjima, kada je reč o regionalnoj stabilnosti i izazovima koje ona nosi.
Na sastanku je konstatovano i da civilna kontrola nad službama bezbednosti i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini dobro funkcioniše.
Bajatović je kolegama iz BiH rekao i da je za Srbiju nesporno postojanje Dejtonskog sporazuma kao i postojanje Bosne i Hercegovine.