četvrtak 29. septembar 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Koštunica: Euleks treba da napusti Kosovo

Koštunica: Euleks treba da napusti Kosovo

BEOGRAD - Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica je  ocenio da državni organi treba da zatraže od Euleksa da napusti Kosovo i da se ponovo uspostavi misija UN.
"Neprijateljstvo koje NATO i Euleks pokazuju prema srpskom narodu, zahteva najodlučnije korake Srbije u pravcu zvaničnog zahteva da Euleks odmah napusti Kosovo i da se ponovo uspostavi misija UN koja jedina ima mandat da, saglasno Rezoluciji 1244 (Saveta bezbednosti UN)bude prisutna na Kosovu", piše u izjavi Koštunice.
Predsednik DSS je ocenio da Srbija treba da odbaci "sva ucenjivanja EU kojima je izložena zarad dobijanja kandidature, i da odlučno zahteva od EU i međunarodne zajednice puno poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije, u skladu sa osnovnim načelima međunarodnog prava i Rezolucijom 1244".
"Gruba je neistina da su NATO i Euleks statusno neutralni, jer oni koriste sva sredstva i golu silu da uspostave nezavisnu državu Kosovo. Srpski narod na Kosovu brani svoju slobodu i svoje pravo da pripada državi Srbiji, i to mu pravo ne mogu silom oteti NATO i Euleks", naveo je Koštunica.
Desetak Srba i vojnika Kfora je juče povređeno u sukobu na Jarinju. Srbi navode da je Kfor pucao na njih bez povoda koristeći bojevu miniciju. Kfor je naveo da je pucao u samoodbrani, a da su četvorica vojnika povređena kada je na njih bačena bomba kućne izrade.