četvrtak 29. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Telefoni nemi, rešenje treći operator?

VEĆI DEO CENTRALNOG DELA KOSMETA I DALJE BEZ TELEFONSKOG SIGNALA

Telefoni nemi, rešenje treći operator?

GRAČANICA - Veći deo centralnog Kosova i Metohije juče je bio čak šesti dan bez signala mobilne i fiksne telefonije, a srpski predstavnici u kosovskim institucijama pokušavaju da nađu rešenje za ovaj problem uvođenjem trećeg operatora telefonije, prenosi Fonet. Predsednik opštine Gračanica Bojan Stojanović razgovarao je sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem i direktorima Pošte i Telekoma Kosova.

Stojanović je KIM radiju rekao da je nedopustivo da ljudima bez ikakvog upozorenja bude uskraćeno pravo na komunikaciju. "Rešenje mora da se nađe, mada je to trebalo učiniti pre isključenja predajnika. Moramo aktivno da radimo kako bi se uveo i treći operator", rekao je on.

 Načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Dragan Nikolić izjavio je juče da postoji način da se Srbima iz četiri opštine obezbedi signal mobilne telefonije, tako što bi se stub za mobilnu telefoniju postavio uz administrativnu liniju s Kosmetom. On je objasnio da je procena stručnjaka da bi stub za mobilnu telefoniju trebalo postaviti tik uz administrativnu liniju sa Kosmetom, pored magistralnog puta Preševo - Gnjilane. Na taj način bi se signalom 064 "pokrilo" čitavo Pomoravlje, ocenio je Nikolić.
"Uputio sam dopis direktoru logistike Telekoma Dejanu Nikoliću u kome sam ga obavestio o ovome", rekao je Nikolić.

  U dopisu su i svi tehnički pokazatelji za postavljenje ovakvog stuba, koji bi bio i bezbedan, jer bi bio na području centralne Srbije, dodao je on i istakao da sada sve zavisi od Telekoma Srbije. Kosovsko pomoravlje je ostalo bez mobilnog signala prethodnih dana, a ovaj okrug pokriva četiri opštine - Vitinu, Novo Brdo, Gnjilane i Kosovsku Kamenicu.

Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić zatražila je juče od Unmika da zaustavi dalje delovanje nelegalnog kosovskog regulatornog organa koji onemogućava rad mobilnim

operaterima iz Srbije na Kosmetu, prenosi Beta. U pismu šefu Unmika Lambertu Zanijeriju ona traži da se uspostavi vlast Unmika u oblasti telekomunikacija na Kosmetu i ističe da regulatorni organ za telekomunikacije etničkih albanskih vlasti na Kosovu deluje u suprotnosti sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Šef italijanske diplomatije Franko Fratini izjavio je juče u Beogradu da problem ukidanja srpske mobilne mreže na Kosovu treba rešiti "tehnički" i "da od njega ne treba praviti političko pitanje", prenosi Beta.

"Italija je uverena da problem ukidanja srpskih mobilnih mreža na Kosovu mora da se reši tehnički i da se od njega ne pravi političko pitanje", izjavio je Fratini na konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem. Prema rečima italijanskog ministra, građanima na Kosovu treba što pre omogućiti da koriste telefon.

Jeremić je ocenio da je situacija na delu teritorije pokrajine na kojoj žive Srbi "teška nakon jednostrano preduzetih koraka koje su za efekat imale odsecanje telefonskog saobraćaja". "Ta situacija nije održiva i mora se promeniti. Telekom Srbija mora dobiti priliku da ponovo telefonski spoji građane na Kosmetu", kazao je Jeremić. On je naveo da je u razgovoru s Fratinijem tražio od Italije da pomogne u rešavanju ove situacije, ističući da Srbija preduzima i druge korake.